Šta će biti sa nevakcinisanim zdravstvenim kadrom u BiH!?

Razmatrajući aktuelnu epidemiološku situaciju, Vlada Kantona Sarajevo je posljednjih dana uzburkala javnost, a ponajviše nevakcinisane uposlenike javnog zdravstvenog sektora, najoštrije osuđujući postupke zdravstvenih radnika koji ne žele da se vakcinišu.

Poručeno je da se epidemiološka situacija u Kantonu kontinuirano prati, a mjere će se revidirati i eventualno pooštravati u slučaju potrebe.

Predlaže se svim menadžmentima javnih zdravstvenih ustanova da, u skladu sa Zakonom o radu i kolektivnim ugovorima, te sa svojim ovlastima, sve uposlenike koji nisu vakcinisani i odbijaju vakcinaciju rasporede na radna mjesta koja ne zahtijevaju direktni kontakt sa pacijentima i drugim uposlenicima, navodi se u zaključku koji je donijela kantonalna Vlada.

TO JE TEK PREPORUKA

Tako Vlada KS-a najoštrije osuđuje “svaki vid opstrukcija, kao i aktivnosti uposlenika u zdravstvenom sektoru Kantona Sarajevo koji učestvuju u antivakcinalnoj kampanji”, te će protiv tih zdravstvenih radnika poduzeti i odgovarajuće korake, u skladu sa svojim ovlastima.

Ni to nije sve, jer je Vlada zadužila Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove za provođenje pojačanog inspekcijskog nadzora nad primjenom higijensko-epidemioloških mjera.

U KS-u su do sada u potpunosti vakcinisana 144.353 stanovnika protiv Covid-19, što je 43,5 posto stanovnika starijih od 18 godina

Imajući u vidu da je u evropskim zemljama veoma jak antivakserski lobi, pomenute mjere, preporuke ili naredbe Vlade KS-a o promjeni radnog mjesta su možda i vođene time. Ukratko, prepisane mjere od evropskih vlada i ministarstava. U razgovorima sa zdravstvenim radnicima naših medicinskih ustanova dobijamo uvjerenja da je broj vakcinisanih neuporedivo veći od onoga koliko misle u Vladi Kantona Sarajevo.

Infektolog dr. Ednan Drljević, šef Covid odjeljenja Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu, podsjeća da su takve mjere uvedene u evropskim zemljama poput Austrije, Njemačke, ali i u susjednoj Hrvatskoj.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79