Šta će biti sa SDA u Tuzli: Izetbegović podržava Zildžića, Mandžić pokušava preuzeti moć

Od ulaska kantonalne SDA u vlast Tuzlanskog kantona sredinom februara, u Gradskom odboru SDA Tuzla postoje dvije nezvanične struje – jedna koja stoji uz rukovodstvo i predsjednika Salku Zildžića i druga koja pokušava uzburkati strasti i dovesti do preraspodjele moći u ovom odboru.

ŠIĆARENJA

Međutim, predsjednik SDA Bakir Izetbegović podržao je rad rukovodstva i Zildžića, te ih je primio na sastanak u Sarajevo prije dva dana, gdje im je dao punu podršku i sa kojima je razgovarao o reprekusijama ulaska kantonalne SDA u vlast, ali i o aktivnostima pred izbore.

Kako nam je kazao Salko Zildžić, u gradskoj SDA ne postoje problemi, nego pojedinci koji pokušavaju da nekakvim svojim zaslugama i potezima ucijene rukovodstvo da radi po njihovom.

Iako su vijećnici vraćeni u SDA, kako kaže Zildžić, oni i dalje ne djeluju u koordinaciji u GV-u Tuzla, pa mogu biti ponovo izbačeni

– Ne postoje problemi, nego postoje određena ponašanja. Mi praktično nismo ni razgovarali o tim pojedincima, ali bilo je govora o reperkusijama poteza kantonalne SDA. Ono što možemo sigurno reći jeste da se neće dopustiti da postane praksa u SDA da se pozicija u stranci dobija ucjenama, pritiscima i šićarenjem, kazao nam je Zildžić.

Podsjećamo, u decembru 2020. godine SDP i PDA su uz pomoć tadašnjeg SDA kadra Smaje Mandžića preuzeli vlast od SDA i smijenili njihovog premijera Denijala Tulumovića. Malo prije toga, na lokalnim izborima 2020. godine SDA je u Tuzli imala pet vijećnika u Gradskom vijeću, od kojih su četvorica bili pod kontrolom Mandžića. Sa tadašnjom smjenom kantonalne vlasti i dolaskom SDP-a na vlast, ti vijećnici su isključeni iz SDA, jer su podržali gradsku vlast u Tuzli. SDA je tada ostala na jednom vijećniku. Nešto više od godinu kasnije, 14. februara 2022, vlast se ponovo mijenja i opet zahvaljujući Mandžiću, nakon čega SDA preuzima vlast. Njegovi vijećnici su zahvaljujući njegovoj podršci u Kantonu ponovo vraćeni u članstvo gradske SDA, gdje pokušavaju preuzeti moć, te osigurati sebi mjesto na listi za Skupštinu TK-a na narednim izborima.

OPSTRUKCIJE

Smajo Mandžić nam je kazao da to nisu “njegovi vijećnici”, kako se plasira iz SDA, nego da su to ljudi koji su osvojili glasove građana dok su bili na listi SDA, ali uz brojne opstrukcije onih kojima ti pojedinci nisu odgovarali.

– Oni nisu bili poslušnici koji su trebali da provode nečiju samovolju. Cijeli Gradski odbor SDA Tuzla je identičnog razmišljanja, ali to ne smiju javno kazati. Što se tiče prijetnji, to je samo dokaz slabosti pojedinaca koji snagu pokazuju pesnicama, jer ne uživaju više povjerenje ni onih koji su mu nekad bliski bili, a kamoli građana našeg kantona, poručio je Mandžić za Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79