Šta će pokazati oduzeti mobiteli Tulumovića i Husića? Ima li krivca za padanje tendera u UKC Tuzla

Po naredbi Kantonalnog suda Tuzla, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, proteklih dana izvršili su pretrese u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i na još nekoliko lokacija. Izuzeta je određena dokumentacija i drugi dokazni materijali, a u vezi s nabavkom linearnog akceleratora i druge opreme neophodne za liječenje onkoloških pacijenata.

Saga oko nabavke prijeko potrebnog aparata traje duže od godinu dana. Tenderi su, zbog žalbe ponuđača, padali mjesecima, a procedura vraćana na početak. Ko je krivac i jesu li prekršene procedure, kao i je li se pogodavalo određenom ponuđaču, trebala bi pokazati istraga.

Tužilaštvo predložilo, Sud naredio, a istražioci Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova u proteklih nekoliko dana izuzeli dokumentaciju i materijal vezan za nabavku aparata koji znači život onkološkim pacijentima s područja Tuzlanskog i Posavskog kantona, dijela Brčko distrikta i RS-a.

Federalnoj televiziji od policijskih izvora potvrđeno da su izuzeti i mobilni telefoni bivšeg direktora ove zdravstvene ustanove Denijala Tulumovića i Šefika Husića, pomoćnika direktora za sestrinstvo.

“Radi se o nastavku intenzivnih provjera i istražnih radnji kojima se utvrđuje da li se tako pogoduje nekome od dobavljača. Tužilaštvo će u daljem radu na predmetu obaviti potrebna vještačenja, saslušati određeni broj osoba u svojstvu svjedoka i poduzeti druge potrebne istražne radnje”, saopćeno je iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Posljednji put, krajem januara ove godine, ponovo je odabran najpovoljniji ponuđač za nabavku linearnog akcelaratora kompanija Inel-med iz Mostara, a već u februaru zaprimljena žalba drugog ponuđača, koji nije prošao na tenderu, kompanije Siemens medicina iz Sarajeva.

“Od članova komisije sam dobio informaciju da bankovna garancija Siemens medicine nije bila ispravna i nije bila popunjena u skladu s pravilnikom Ureda za žalbe, odnosno sa Zakonom”, obrazložio je Tulumović.

Tako je tender i ovaj put poništen. Ured za razmatranje žalbi je prihvatio uloženu žalbu Siemens medicine po nekoliko stavki, poništio postupak javne nabavke i kompletnu procedure vratio na početak. Tulumović je danas za komentar bio nedostupan. Na njegovo mjesto početkom aprila, odlukom Vlade Tuzlanskog kantona, za vršioca dužnosti direktora UKC-a Tuzla izabran je Šekib Umihanić. Umihanić je sredinom aprila održao i sastanak s onkološkim pacijentima s ciljem pronalaska rješenja.

“Imamo 100 pacijenata koji čekaju radioterapiju i s ovom dinamikom zračenja pouzdano znamo da neće biti ozračeni u optimalno vrijeme u roku od dva mjeseca. A iskreno rečeno, mnogi neće ni dočekati radioterapiju”, kazao je tada on.

Upravo je Umihanić na ovom sastanku pozvao pravosudne organe da provedu detaljnu istragu a u vezi s nabavkom prijeko potrebnog aparata za onkološke pacijente. Podsjetimo, sve se dešavalo u vrijeme mandata smijenjenog Denijala Tulumovića.

“Traži se od Tužiteljstva Tuzlanskog kantona da istraži sve okolnosti koje su dovele do ugrožavanja zdravlja i života onkoloških pacijenata kojima je određena radioterapija a vezi s provođenjem iste u periodu mart 2023. april 2024. godine”, naveo je Umihanić.

Gdje smo danas, nekoliko mjeseci poslije, dok istražni organi rade svoj posao, a pacijenti na radioterapije odlaze u druge stotinama kilometara udaljene kliničke centre i bolnice? Je li formirana Komisija za raspisivanje tendera, je li tender za nabavku linearnog akcelaratora ponovo raspisan, kao i koliko pacijenata je danas na listi čekanja, samo su neka od novih pitanja. Odgovore iz Službe za komunikacije UKC-a, kao ni izjavu v. d. direktora Šekiba Umihanića nismo dobili.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79