Šta će reći u Hagu: Ove sedmice je ročište zločincu Ratku Mladiću

Osam godina od početka suđenja, iznošenje žalbi na prvostepenu presudu Haškog tribunala, kojom je bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i drugih zločina počinjenih u BiH, konačno je planirano za utorak i srijedu, 25. i 26. augusta.

Ročište po žalbi u slučaju tužilac protiv Mladića pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične tribunale (“Mehanizmom”) bit će održano 25. i 26. augusta u sudnici broj jedan haškog odjela Mehanizma, u skladu s “odlukom o zakazivanju žalbenog ročišta i statusne konferencije” koju je objavilo žalbeno vijeće Mehanizma 17. jula, saopćeno je ranije iz Mehanizma.

Ročište će početi uvodnom izjavom suca Prisce Matimbe Nyambea, predsjedavajućeg sudskog vijeća, za kojom će uslijediti oralna argumentacija odbrane o žalbi koju su podnijeli i odbrana i tužioci. Planirano je da se ročište zaključi u srijedu, 26. augusta u 15.55 sati, prenosi BIRN.

Prvog dana izlaganja žalbi u utorak, 25. augusta je planirano da počne desetominutnim izlaganjem Nyambe. Potom će prema rasporedu, Mladićeva Odbrana imati tri sata da iznese sve svoje žalbene navode izjavljene na prvostepenu presudu. Istog dana će Haško tužilaštvo imati dva sata da odgovori na žalbu Odbrane.

Naredni dan, tačnije 26. augusta, počet će obrazlaganjem žalbe Tužilaštva na presudu Mladiću, nakon čega će Odbrana imati sat i po vremena da iznese svoj odgovor na tu žalbu. Istog dana je predviđeno i Mladićevo obraćanje Apelacionom vijeću i njegovo izlaganje na prvostepenu presudu.

Iz MMKS-a su ranije saopštili da će iznošenje žalbi biti održano bez prisustva novinara i javnosti zbog pandemije COVID-19. Prenos iz sudnice imat će polusatno kašnjenje za javnost.

“Sudsko vijeće broj jedan Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), 22. novembra 2017. donijelo je presudu protiv Ratka Mladića. Sudsko vijeće osudilo je Ratka Mladića, bivšeg zapovjednika generalštaba Vojske Republike Srpske (VRS) za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata. On je oslobođen optužbe za genocid navedene u prvoj tački optužnice. Mladić je osuđen na doživotnu robiju.

Sudsko vijeće ustanovilo je da je Mladić počinio te zločine učešćem u četiri združena zločinačka pothvata. Vijeće je ustanovilo da je od 12. maja 1992. do 30. novembra 1995. Mladić učestvovao u združenom zločinačkom pothvatu s ciljem trajnog uklanjanja bosanskih muslimana i bosanskih Hrvata s teritorija Bosne i Hercegovine pod srpskom dominacijom kroz progone, istrebljenja, ubistva, nečovječne akte i deportacije.

Mladić je prvobitno optužen 24. jula 1995. Nakon što je proveo u bjekstvu skoro 16 godina, on je uhapšen u Srbiji 26. maja 2011. i prebačen je u ICTY 31. maja iste godine. Suđenje je počelo 16. maja 2012. i trajalo je ukupno 530 dana, tokom kojih je prikazano 9.914 izložaka i tokom koga su se čula svjedočenja ukupno 592 svjedoka.

I odbrana i tužba uložili su žalbu na presudu. Mladić je zatražio od žalbenog vijeća da produži rokove za proces informiranja. Žalbeno vijeće djelimično je odobrilo te zahtijeve, dopuštajući produženje od ukupno 210 dana.

U skladu s tim, obje su strane 22. marta 2018. podnijele žalbe protiv prvostepene presude, podneske žalbe 6. augusta 2018., podneske odgovarajućeg podnositelja zahtjeva 14. novembra 2018. i na kraju svoje odgovorne podneske 29. novembra 2018. godine, saopćeno je iz Mehanizma.

Inače, Tužilaštvo je u najavi žalbe na presudu predložilo da Apelaciono vijeće proglasi Mladića krivim za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u opštinama Foča, Kotor-Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica, odnosno za tačku optužnice po kojoj je oslobođen.

U žalbi Tužilaštvo navodi kako je pogrešan nalaz iz presude da “Mladić i drugi učesnici u UZP-u nisu dijelili genocidnu namjeru da unište Muslimane i Hrvate u tim opštinama”, te traže da Apelaciono vijeće utvrdi da je na meti Mladićevih snaga bio “značajan dio” muslimanskog i hrvatskog stanovništva.

Također, tužioci žalbom traže da bude ispravljen zaključak iz prvostepene presude, za koji tvrde da je pogrešan, da Mladić nije imao genocidnu namjeru u tim opštinama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79