Šta će se desiti kada se sankcioniše Milorad Dodik?

Zukan Helez, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, naglašava da je neupitno da će se izbori održati

-Protiv djelovanja onih koji su protiv Bosne i Hercegovine može se djelovati formalno-pravno i zato kažem da je Dejtonski mirovni sporazum odlična stvar. Zaustavio je rat, ali je napravio niz mehanizama koji obezbjeđuju da se država BiH jača na štetu entiteta” istakao je Dževad Mahmutović, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, te dodao: “I mi to radimo.

Pregovori o Izbornom zakonu moraju biti nastavljeni. Mi ne zaleđavamo svoj stav kad god je gusto, kao što to oni rade. SDA nikad nije najavila izlazak iz pregovora. To su pojedinci iz SDA govorili da bi pokazali ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo.

Prije svega moramo riješiti sigurnosne probleme u kojima je BiH trenutno, pa ćemo onda pregovarati o izmjenama Izbornog zakona. Što se tiče izbornog procesa, mi imamo Izborni zakon po kojem smo proveli mnoge izborne procese, tako da i ovaj sasvim sigurno može da bude održan. Hoće li neko bojkotovati ili neće, to je njegova stvar, njegov izbor, kazao je Mahmutović.

Zukan Helez, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, naglašava da je neupitno da će se izbori održati.

-Mi smo se povukli iz pregovora zato što mi sad vodimo neke sporedne stvari, a to je legitimno predstavljanje u Predsjedništvu i sve se svodi oko toga da Dragan Čović bude član Predsjedništva. Na drugoj strani, država u blokadi. Cijepa se država, cijepa se vojska i oni nas kao da namjerno odvode od suštine problema.

Kad sve ovo završi, kad se vrati rad u institucije BiH, kad se sankcioniše Milorad Dodik, mi smo onda za pregovore o izmjenama Izbornog zakona. SDP se povukao iz pregovora zato što to ne vodi nigdje, zato što se samo fokusiralo na izmjene Izbornog zakona koje sad nisu bitne. Mi želimo pregovarati i nastaviti pregovore kada dođe nova delegacija koja želi da pregovara o promjeni Ustava komplet, a ne da Milorad Dodik kaže:

Eto vam u Federaciji pregovarajte, mi hoćemo direktno biranje člana Predsjedništva. Mi ne želimo da u RS-u bude direktno biranje, a u FBiH indirektno. Sankcije će itekako riješiti problem ove države, kazao je Helez, piše Federalna.ba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79