Šta čeka građane Kantona Sarajevo od ponedjeljka?

04.12.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Terase sarajevskih ugostiteljskih objekata uglavnom su prazne, na stolovima su samo dezinfekciona sredstva, a gostiju i turista jako je malo. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Krizni štab ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo zasjeda u ponedjeljak 15. marta kada će na osnovu posljednjih podataka o broju novozaraženih koronavirusom i i cjelokupne aktuelne epidemiološke situacije razmatrati da li produžiti lockdown ili ne, te razmotriti koje mjere uvesti u narednom periodu.

Vlada zasjeda večeras, a sutra i Krizni štab u Sarajevu: Da li je lockdown dao rezultat?

Za sutra je zakazana i redovna sjednica Skupštine KS. Danas je zasjedao Kolegij Vlade KS na kojem je odlučeno da se sutra i održi i hitna sjednica Skupštine. Podsjetimo, sutra ujutro završava lockdown koji je trajao od petka od 20 sati. Tom odlukom nisu ratdili ugostiteljski objekti, zanatske radnje… što je izazvalo revolt zaposlenih u ovoj branši.

– Imajući u vidu da sutra u 7 sati ističu mjere zabrane koje su bile određene za vikend, vodeći računa o složenosti epidemiološke situacije, kao i da donošenje određenih mjera može zahtijevati uključivanje Skupštine KS, zatražili smo da se o epidemiološkoj situaciji raspravlja na zasebnoj hitnoj sjednici Skupštine, čije održavanje smo tražili za 15. marta ove godine, dakle odmah sutra – izjavio je premijer KS Edin Forto.

Dodao je da su dobili potvrdu o održavanju Kolegija Skupštine sutra ujutro u 08.30, a u cilju odlučivanja o zahtjevu Vlade i eventualnom zakazivanju hitne sjednice. Nakon odluke o održavanju sjednice, kako je kazao Forto, Vlada će se očitovati sa novim zaključcima i mjerama.

Mjere zabrane za sve poslovne subjekte u Kantonu Sarajevo ističu sutra ujutro u 7 sati. Po isteku zabrane, poslovni subjekti nastavljaju se radom, poštujući sve propisane epidemiološke preporuke i naredbe. Nastava će biti realizirana, kako je ranije i rečeno, po online modelu do 26. marta ove godine, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(VIDEO) Pogledajte kako izgleda respiratorni centar KCUS-a: Nema više raspoloživih kreveta!


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79