Šta direktor Ismet Gavrankapetanović kaže o dolasku 13 anesteziologa u Opću bolnicu?

Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice prim. dr. Abdulah Nakaš Sarajevo, kazao je da će ispoštovati odluke Vlade KS i sprovesti zakonske procedure u vezi sa zaposlenjem 13 anesteziologinja koje su dale otkaz na KCUS-u.

“Kada govorimo da li je potrebno, čitao sam da komentarišu ljudi koji ne znaju šta je anestezija. Ja bih bio sretan da u ovoj bolnici radi 100 anesteziologa, kao što radi u Kliničkom centru u Tuzli. To su najbolji među nama. Ta profesija je, kada anesteziolozi ulaze na sastanak, ja imam potrebu da ustanem iz poštovanja”, rekao je Gavrankapetanović novinarima.

“Oni su u sjeni. Ne traže za sebe ništa, a svoj život daju. Svaka bolnica bilo gdje u svijetu je vrijedna onoliko koliko ima anesteziologa”, poručio je novinarima Gavrankapetanović.

On je kazao da su u septembru tražili 38 anesteziologa, jer Opća bolnica raspolaže sa trećinom.

Gavrankapetanović: Dižemo kolege iz penzije

“Mi dižemo naše kolege iz penzije, oni se sekiraju sa nama svaki dan. Anesteziolozi dežuraju sedam, osam, devet dežura u jednom mjesecu”, pojasnio je.

Ukoliko Vlada KS uputi kolege i kolegice prema Općoj bolnici, biće presretni, dodao je Gavrankapetanović.

“Bolesnici će biti bezbjedniji i sigurniji. Posla ima za njih, i još jednu trećinu najmanje. Njih će trebati još više, i drugih profila”, izjavio je.

Javni konkurs koji će raspisati Opća bolnica bit će zakonski jednaka za sve, dodao je.

“Tražit ćemo još veći broj. Očekujemo ga što prije. Mi u toku dana uradimo 25-30 zahvata u danu, a potrebe ovog grada su veće”, naveo je Gavrankapetanović.

Ništa ne prepustititi slučaju

Opća bolnica namjerava povećati svoj kapacitet sa još 90 kreveta, što će biti neophodno u slučaju da BiH zahvati četvrti val koronavirusa.

“A može da se desi, jer vakcinacija nije provedena, ništa ne smijemo prepuštati slučaju”, poručio je.

Podsjećamo, 13 anesteziologinja sa Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu daleko je otkaz u jednom danu u ovoj zdravstvenoj instituciji. Ranije je potvrđeno da će im se posao obezbijediti u Općoj bolnici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79