Šta do sada znamo o likvidaciji Slaviše Krunića

Na makadamskom putu, baš na krivini gdje se sporije vozi, napadači su pod okriljem noći sačekali banjalučkog biznismena Slavišu Krunića (48), a potom zapucali u terenac Toyota u kojem se vozio, te likvidirali njega i radnika njegovog obezbjeđenja Žarka Pavlovića, a ranili vozača Gorana Ilića.

Masakr se odigrao u ponedjeljak naveče oko 22.30 u Glamočanima, opština Laktaši, na nekoliko stotina metara od Krunićeve kuće, a kako otkriva naš izvor, vjeruje se da je Ilić, iako ranjen, uspio iskočiti iz džipa, te uzvratiti vatrom ka napadačima, pa je u toj razmjeni kiše metaka likvidiran jedan od njih, Željko Kovačević.

Lišeni su slobode Goran Milanović i policiji odranije poznati Emilio Baldo, dok se traga za Benedijem Đukanovićem i za njim je raspisana i potjernica. A kako je ranije objavljeno, on je označen kao direktni izvršilac zločina.

Odbjeglog muškarca, te dvojicu lišenih, sa likvidiranim Kovačevićem, terete za dvostruku likvidaciju, ali i pokušaj likvidacije Ilića. Jedan od napadača je, kako saznajemo, pronađen i lišen slobode u šumi.

Prema zasad dostupnim informacijama, napadači su u ponedjeljak, raspoređeni s obje strane puta, iz dvije automatske puške ispucali pancirne metke, i to, kako se spekulisalo, oko 60 komada!

PRIPREMA: “Zločin je dugo i pažljivo pripreman, do te mjere da su napadači čekali baš na krivini gdje se sporo vozi. Štaviše, na jednoj od kapija u blizini pokidali su katanac kako bi im bjekstvo poslije likvidacije bilo bez prepreka. Kovačević je, međutim, likvidiran, a njegova ekipa je najvjerovatnije pobjegla pješice, ali su ekspresnom reakcijom policije dvojica lišena slobode”, kaže izvor “Nezavisnih”.

Zločin se, po riječima mještana, dogodio negdje na pola puta između kuće Krunićevog oca i kuće koju je banjalučki privrednik koristio. Od tog momenta u ovom naselju zavladalo je opsadno stanje. Ali i neopisivi šok među mještanima.

CIJEVI: Iz sata u sat u utorak su tu pristizale policijske snage. Specijalci, naoružani dugim cijevima, došli su u sedam džipova i dva kombija. Sa psima tragačima i opremom češljali su svaki pedalj terena.

Pomoć im je pružao i helikopter, koji je oko sat vremena, u niskom letu, nadlijetao i šumu i kuće. Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, zadržao se u Glamočanima više sati, a izjave nakon toga nije davao.

U Glamočanima je, uz mnoge zvaničnike, bio i Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH, u društvu supruge Đurđice, inače bivše supruge Slaviše Krunića. Iza Krunića je, saznajemo od mještana, ostalo četvoro djece, i to kćerka iz prvog braka, te troje djece iz drugog.

Maloljetno dijete i suprugu ima i likvidirani Žarko Pavlović iz Pala, koji je bio Krunićevo lično obezbjeđenje i veliki profesionalac, a navodno je radio i na poslovima obezbjeđenja u Ambasadi SAD u BiH.

JAUCI: Iz kuće u kojoj živi Krunićev otac tokom dana su odjekivali jauci, a to je, po riječima mještana, najvjerovatnije Krunićeva majka, koja je razvedena od supruga, ali tu često dolazi. I mještani u okolini nisu mogli sakriti suze. Kako saznajemo, porodica već priprema sahranu.

“On je bio dobar čovjek, ljudina, i očekuje se da će na sahranu doći bar 1.000 ljudi. Porodica, čuo sam, priprema šator sa 1.000 mjesta”, pričaju komšije.

Rafal je oko 22.30 čuo Ranko Dobraš, komšija koji radi na imanju Krunića, a kojeg će se, ističe, sjećati kao čovjeka koji je svima pomagao.

“Čuo sam rafal. Zatim sam zvao čuvara Krunićevog imanja. Tri puta mi se nije javljao, a četvrti put mi se javio i rekao mi da više ne zovem”, prisjeća se Dobraš.

Kako saznajemo od mještana, kobne večeri Krunića su u kući čekali supruga i troje maloljetne djece. Nakon pucnjave, kako je rekao Miloš Brkić, načelnik Policijske uprave Banjaluka, na lice mjesta poslate su sve raspoložive snage iz Laktaša i Banjaluke, koje su taj prostor blokirale.

SNAGE: Iz MUP-a Srpske saznaje se da su na ovom slučaju radile i policijske snage iz Doboja, Mrkonjić Grada, Gradiške i Prijedora, te pripadnici Jedinice za podršku, koji su taj prostor blokirali.

Inače, u Urgentni centar UKC RS, u ponedjeljak nešto nakon 23 sata, dovezeni su Krunić i Ilić. Krunić je, nezvanično saznajemo, pogođen u glavu i dovezen je bez znakova života, bez srčane akcije i spontanog disanja, nakon čega je konstatovana smrt, dok su kod Ilića konstatovane ustrelne rane obje noge i desne ruke, te je hirurški zbrinut i zasad je stabilnog stanja.

Braća Ćulum

Kako saznajemo, policija je danas u Sanskom Mostu lišila slobode kod Osnovne škole “Hasan Kikić” braću Nermina i Armina Ćuluma u okviru istrage likvidacije Slaviše Krunića i Žarka Pavlovića.

Braća Ćulum su nakon lišenja slobode sprovedena na kriminalističku obradu, a Ćulumi se dovode u vezu sa osumnjičenima za likvidaciju Slaviše Krunića.

Krunićeve kompanije nastavljaju da rade

Rukovodstva i zaposleni u kompanijama koje su u vlasništvu likvidiranog Slaviše Krunića nastavljaju rad prema svim poslovnim aktivnostima, saopšteno je iz ovih kompanija.

Krunić je vlasnik kompanija “Sektor security”, “Žitopeka”, “Žitoprodukt”, “Sektor ADS” i “Sektor ZOS”.

U saopštenju se obavještavaju poslovni partneri da će, uprkos okolnostima, kompanije nastaviti rad i u potpunosti ispunjavati svoje obaveze prema poslovnim partnerima i zaposlenima.

“Generalni direktori sa rukovodstvom izražavaju saučešće porodicama”, navedeno je u saopštenju rukovodstva kompanija.

Željko Kovačević zvani Strijelac odranije je poznat policiji, a na slobodu je izašao prije četiri mjeseca.

On je, podsjetimo, 2016. godine lišen slobode zbog sumnji da je iznuđivao novac od vlasnika poznate ćevabdžinice “Kod Muje” u Banjaluci.

Lišen je slobode je i 2011. godine u akciji “Strijelac”, kada je policija kod njega pronašla 452 ukradena predmeta i 20.000 KM u falsifikovanim kovanicama od po pet KM.

Odslužio je tri godine kazne u Kazneno-popravnom zavodu Banjaluka. On je, naime, 23. januara 2012. godine osuđen na kaznu u trajanju od pet godina i tri mjeseca, ali je ta presuda preinačena novom presudom.

“Tom presudom je uvažena žalba branioca osuđenog, te je osuđenom izrečena kazna robije u trajanju od tri godine radi počinjenog produženog krivičnog djela teške krađe”, naveli su u Osnovnom sudu Banjaluka.

Kovačević je 22. maja 2016. godine primljen na izdržavanje kazne u KPZ Banjaluka, a 27. aprila 2018. godine je pušten na uslovni otpust, koji je trajao do 23. decembra 2018. godine, kada je, kako je navedeno iz Suda, istekla pravosnažno izrečena kazna.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79