Šta Dodik dobija i gubi ako prihvati ANP

Sutra će biti održana vanredna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine na kojoj bi se trebalo odlučivati o mandataru za sastava Vijeća ministara, a poruka SNSD-a je da će se osim o mandataru glasati i o dejtonskoj BiH.

No, teško da će do dogovora doći. Predsjedavajući kolektivnog vodstva države Željko Komšić danas je ponovio kako ne postoji nikakva šansa da glasa za mandatara prije negoli se dostavi ANP, a sličnog je stava i Šefik Džaferović, dok HDZ poručuje: Ako sutra ne dobijemo mandatara, ulazimo u veliku krizu. Teško i da će, jer Dodik odbija ANP.

Koliko ja znam nije promijenjen stav, ali ja smatram da ne treba uslovljavati bilo šta s čim, niti je pozicija Predsjedništva da piše ili donosi ANP, već da izvršna vlast pripremi sve dokumente, a Predsjedništvo da se o tome izjasni kada oni budu konsenzusom usvojeni“, poručio je Lazar Prodanović iz SNSD-a.

Prodanović odbacuje i navode pojedinih analitičara te predstavnika SDS-a kako Zorana Tegeltiju Milorad Dodik “žrvuje”, a sve zbog navodnog zamjeranja i imenovaja u zvorničkoj Alumini.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić neće dati podršku imenovanju Tegeltije s obzirom da se, ističe, Dodik odlučio na blokadu formiranja vlasti nepoštivanjem zakona i nedostavljanjem ANP-a. Podvukao je i da na taj način Dodik politički žrtvuje Tegeltiju kao kandidata za ovu funkciju.

Nažalost, Dodik se odlučio za nepoštivanje zakona i nedostavljanje tehničkog dokumenta, odnosno ANP-a. Nemam problem s Tegeltijom, ali Dodik ima problem s poštivanjem zakona i odluka Predsjedništva BiH“, rekao je.

Za to vrijeme, u Mostaru je zasjedalo Predsjedništvo HDZ-a i HNS BiH, te su pozvali SDA i SNSD da poštuju potpisani sporazum.

Očekujem sutra mogući manevar jedan iz Predsjedništva, moguće da dobijemo mandatara, a da se kroz drugu fazu taj proces možda malo kompromitira. Za mene je potpuno neprihvatljivo da nemamo izvršnu vlast, ako smo se kao nositelji stranaka pobjednika, koje su napravile jedno zajedničko razmišljanje budućnosti BiH, dogovorimo sve detalje, pa i resore da podijelimo, a da nismo pet ili deset dana nakon toga tom dinamikom i proveli“, kazao je Čović.

U SDA su pak bez komentara na sutrašnju sjednicu, a što nakon nje očekuje Milorada Dodika, pitaju se to u Euroblicu, te donose analizu.

U suštini, prema stavovima naših sagovornika, svelo se na to da u slučaju da Dodik nekim čudom prihvati ANP da bi time otvorio brojna vrata na zapadu koja je zatvorio, da bi postao poželjan partner za uticajne zemlje koje su ga u posljednje vrijeme držale na ledu. S druge strane, ako bi odbacio ANP što je izjavio da će učiniti, to bi mu dodatno podiglo ili barem zadržalo onu političku cijenu i rejting koju ima u glasačkom tijelu Republike Srpske. Ubijeđen sam da će što se tiče utorka biti protiv“, komentarisao je Slobodan Popadić iz Euroblica.

Na što će se odlučiti, znaćemo sutra poslije 13 sati, prenosi N1.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments