Šta donosi prednacrt sporazuma o izgradnji plinovoda između BiH i Srbije

Vlada entiteta Republika Srpska dostavila je Vijeću ministara Bosne i Hercegovine prednacrt sporazuma o izgradnji plinovoda Nova istočna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Srbije kojim bi se povezali od granice BiH i Srbije, Bijeljina, Banja Luka, Prijedor i Novi Grad

U incijativi za zaključenje međudržavnog ugovora navodi se da su ugovorne strane Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlada Republike Srpske, te da je izgradnja plinovoda Nova istočna interkonekcija označena od strane Vlade Republike Srpske kao nacionalni projekat od strateškog interesa.

Prednacrtom se konstatuje da bi realizacijom ovog projekta kao i realizacijom projekta Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske osigurala diverzifikacija u izvorima snadbjevanja prirodnim plinom.

Realizacijom ovog projekta prema tekstu prednacrta sporazuma omogućilo bi se snadbjevanje iz Balkanskog/Turskog toka, TAP i TANAP (Azerbejdžanski plin) i LNG terminala u Alekandroupolisu (ukapljeni plin iz čitavog svijeta).

Osim toga Nova istočna interkonekcija bi povezala Bosnu i Hercegovinu sa skladištem plina u Banatskom dvoru (Srbija), te bi kroz planiranu dvosmjernu vezu novog i starog plinovoda na trasi Šepak – Bijeljina omogućio sigurno snabdjevanje potrošača.

Iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu su reagovali na ovaj prijedlog navodima da se radi o energetskom udaru na Bosnu i Hercagovinu.

Kažu kako se ovim nacrtom od Vijeća ministara očekuje da se ozakoni gradnja plinovoda koji bi samo transportovao ruski plin u trenucima kada se Evropa trudi da oslobodi ovisnosti o ruskom plinu. Također, izrazili su sumnju u tvrdnje da ovaj plinovod osigurava snadbjevanje plinom Federacije Bosne i Hercegovine jer uopće nema vezu sa trenutnim pravcem snadbjevanja na tački Zvornik.

Stranci za BiH su također sporne odredbe kojima BiH preuzima odgovornost za štete do kojih bi došlo ako bi se odustalo od realizacije projekta.

“Tražimo od predstavnika FBiH u Vijeću ministara da odbiju predloženi sporazum, a vlasti u FBiH da odbiju bilo kakav razgovor na ovu temu i ubrzaju realizaciju projekta Južne interkonekcije djelima, a ne samo retorikom. Južna interkonekcija je jedini projekat u BiH kojim se diversificiraju izvori snabdjevanja gasom, a manji entitet Republika Srpka neka realizuje gasne projekte bez kubika gasa iz FBiH jer ta potrošnja joj je upravo i potrebna da bi gasovod Nova Istočna interkonekcija imao uopće šta da transportuje”, poručili su iz Stranke za BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79