Šta donosi SDP-ov prijedlog zakona o podršci povratnicima u Srebrenici

Četvorka je jučer prihvatila, a SDP danas predstavio svoj prijedlog zakona o pomoći povratnicima u Srebrenici. Portal Klix.ba objavljuje tekst zakona koji će biti upućen Skupštini Kantona Sarajevo, potom i drugim kantonima, a ponuđen i Federaciji BiH.

SDP precizira da se ovim zakonom određuju poticajne mjere za ubrzanu obnovu i razvoj Općine Srebrenica i podrška žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici i njihovim porodicama. Kažu kako su obnova i razvoj Općine Srebrenica od posebnog interesa za Kanton Sarajevo.

“Prava određena ovim zakonom odnose se na stanovnike Općine Srebrenica s prijavljenim trajnim mjestom prebivališta u ovoj Općini najmanje šest mjeseci prije dana ostvarenja prava predviđenog ovim zakonom, a posebno na građane koji su preživjeli genocid u Srebrenici ili su članovi njihove porodice stradali u genocidu u Srebrenici.

Članovima porodice koji su stradali u genocidu u Srebrenici u smislu ovog zakona smatraju se roditelj ili staratelj, dijete, supružnik, brat ili sestra, djed ili nana i unuče građanina koji ostvaruje pravo, a koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici u periodu 1992.-1995. godine ili se službeno vode kao osobe nestale u periodu počinjenja genocida u Srebrenici”, navodi se u zakonu.

Poticajne mjere ubrzane obnove i razvoja Općine Srebrenica odnose se na:

    • ratom razorene ili oštećene građevine (poslovne, stambene, objekte infrastrukture i druge objekte u posjedu ili vlasništvu povratnika na području Općine Srebrenica),
    • povratak prognanika i izbjeglica,
    • zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta,
    • osiguranje zdravstvene njege za stanovnike općine Srebrenica,
    • tehničko-tehnološku modernizaciju domaćinstava i stambeno zbrinjavanje povratnika u općinu Srebrenica,
    • obrazovanje i radno osposobljavanje povratnika u općinu Srebrenica,
    • razvoj poduzetništva,
    • prevenciju iseljavanja s područja općine Srebrenica,
    • očuvanje sjećanja i uspomene na genocid počinjen u Bosni i Hercegovini, posebno na području općine Srebrenica,
    • zaštitu dostojanstva povratnika na područje općine Srebrenica.

Posebno je zanimljivo da se za potrebe pripreme, izrade i provedbe plana i programa, te drugih aktivnosti predviđenih ovim zakonom, uspostavlja Ured za pomoć Srebrenici.

Prema prijedlogu, svi građani s prijavljenim mjestom prebivališta na području općine Srebrenica, koji ispunjavaju uslove ovog zakona, imaju pravo na besplatno visokoškolsko, odnosno dodiplomsko i postdiplomsko obrazovanje u svim visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač Kanton Sarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79