Šta građani misle o najavljenom ograničenju cijene hljeba: Ako ćemo samo lizati hljeba, ne treba nam ni hljeb!

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je u subotu da će vlasti u Republici Srpskoj u narednom periodu donijeti odluku o ograničenju hljeba u Republici Srpskoj.

Iz Ministarstva trgovine i turizma potvrđeno nam je da se ova, kao i moguće druge mjere razmatraju i da se trenutno ni jedna od opcija ne isključuje, ali da Vlada Republike Srpske još nije došla do modela i konačnog prijedloga.

Pekari, s druge strane, ističu da bi i u narednom periodu moglo doći do dodatnog povećanja cijena hljeba, ali da ne bi trebalo da bude problema na tržištu kada je riječ o snadbjevenosti Bosne i Hercegovine brašnom i žitaricama.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske i vlasnik jednog od većih lanaca pekara u Republici Srpskoj ističe da za ograničenjem cijena hljeba nema uslova. U slučaju da Vlada donese takvu odluku, kaže, ona bi je koštala i do pet miliona maraka mjesečno.

“Naš je uvijek bio prijedlog da država, ako želi da pomogne socijalnim kategorijama, to može uvijek uraditi kroz rast plata ili neku materijalnu podršku ugroženim kategorijama, tako da mi ne očekujemo da država odredi bilo kakvu cijenu izuzev pomoći ugroženim kategorijama”, rekao je Trivić.

Ipak, šta o Dodikovim najavama i Vladinim opcijama misle građani Banjaluke?

“Pa šta ima tu misliti, ko će ograničiti? Kako, čim, nemaju zaliha, nemaju nikakvih, kako će ograničiti”, rekao je jedan Banjalučanin, uvjeren da od najave neće biti ništa.

“Gdje je meso, gdje je ostalo, ja bih više voljela da ostane to na nekom nivou. Hljeb nije puno skup, i jeste i nije, ali ne troši se puno, jedan hljeb ja mislim za jedan dan”, procjena je Banjalučanke.

“Ma ne interesuje me uopšte, ako ćemo samo lizati hljeba ne treba nam ni hljeb. Meni ne treba hljeb definitivno, ja debela ovako, od hljeba se i debljam”, rekla je oštro stanovnica grada na Vrbasu.

“Bilo bi korisno, ali mislim da je u ovom momentu populizam. Pa gledajući plate, jeste visoka cijena”, zaključila je Banjalučanka tvrdeći kako je u većini pekara vekna bijelog hljeba 1,70 KM, a u mnogima čak i više, piše N1.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79