Šta je bolja investicijska odluka u BiH: Kupiti zlato ili nekretninu?

Šta je bolja investicijska odluka u BiH: Kupiti zlato ili nekretninu?


Investiranje u zlato i nekretnine dva su popularna izbora za investitore, ali oba imaju svoje prednosti i mane. Izbor između zlata i nekretnina zavisi od vaših investicionih ciljeva, tolerancije na rizik, i vremena koje želite posvetiti upravljanju vašim investicijama.

Kada se govori o ulagačkim prednostima zlata, obično se spominje likvidnost, što znači da se lako može pretvoriti u gotovinu bilo gdje u svijetu, te da njegova vrijednost ima tendenciju da raste kada raste inflacija.

U slučaju nekretnina, likvidnost se ne pominje kao jača strana jer nekretninu nije lako brzo prodati.

Međutim, nekretnina omogućava vlasniku da generiše takozvani pasivan prihod, ostvarujući dobit putem rentanja stana, kuće ili druge vrste nekretnine.

I dok su pravila za investiranje u nekretnine na bh. tržištu jasna, kod kupovine investicijskog zlata još uvijek ima nedoumica, od toga kako ga kupiti, pa sve do pitanja vezanih za PDV.

Za razliku od država Evropske unije, gdje je investicijsko zlato u potpunosti oslobođeno od poreza na dodatnu vrijednost (PDV), u Bosni i Hercegovini investicijsko zlato nije oslobođeno ovog poreza.

 



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija