Šta je Dodik progutao pa priznaje: Opozicija djelimično u pravu

Foto: Srna

Mi smo dosad ispunili ono što se od nas očekivalo. Veoma teško i bolno. Progutali nešto što nikada ne bismo. Danas imamo probleme što nas opozicija napada, djelimično su u pravu, a sada to koriste kao motiv za političke obračune.

Visoki predstavnik od sljedeće sedmice neće moći ući u RS. Otići ću na sud, nećete me zatvoriti i ako me presudite, kaže u intervjuu za Mrežu Milorad Dodik, predsjednik RS.

Dodik je naveo kako visoki predstavnik nije predstavnik međunarodne zajednice nego je visoki predstavnik potpisnika Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma. “Znači on nema kapacitet međunarodne zajednice. Amerika je izvršila privatizaciju što je uzela tu personu i stavila je u svoju ulogu. To je kršenje Dejtonskog sporazuma. Lako je Americi reći Milorad Dodik krši Dejton, a oni su prvaci svijeta u tome”.

Što se tiče saradnje s “Trojkom”, strankama iz Federacije BiH sa kojima SNSD zajedno sa HDZ-om čine vlast na državnom nivou, Dodik je rekao:

“Kad Trojka i mi napravimo neki dogovor, da napravimo četiri-pet zakona, kao što se i desilo, onda se pojavi taj Šmit koji nameće zakone, kao Dodik je sad optužen, kako ćemo mi s njim. Mnogi su mislili da ću ja sada to sve odbaciti. Da ću ja zategnuti. Ja sam poštovao dogovor. Ja sad tražim da poštuju i oni. Mi smo rekli da će u septembru na dnevni red Ustavni sud”, priča Dodik i dodaje:

“Onda kada smo dogovorili paket. Onda smo tačno utvrdili šta treba da uradimo odmah nakon odmora i šta da uradimo narednih mjeseci. I taj papir postoji. Neki iz Trojke su ga počeli osporavati, ali u suštini taj zapisnik je napravila HDZ strana. Mi smo dosad ispunili ono što se od nas očekivalo. Veoma teško i bolno. Progutali nešto što nikada ne bismo. Danas imamo probleme što nas opozicija napada, djelimično su u pravu, a sada to koriste kao motiv za političke obračune. Mi smo svoje uradili, sad izvolite vi uradite svoj dio posla. Ovi iz Trojke kažu – nas pritišće Bakir Izetbegović. Šta mene to briga. I mene pritišće moja opozicija”.

Za Trojku kaže da je heterogena struktura.

“Znaju oni to u Sarajevu, između sebe imaju dosta problema, na lokalnom nivou, a i unutar sebe. Kakva će to snaga biti – ne znam. Mi kada razgovaramo sa Trojkom, prvo naše pitanje je – imate li vi vaše glasove. Oni nisu sigurni da ono što imaju glasova u parlamentu da će biti za to što dogovorimo. A ja mogu uvijek da garantujem ono što je dio mog kapaciteta”, kazao je Dodik.

U Sarajevu danas će biti održan sastanak koalicionih partnera na nivou države SNSD.a, HDZ i tzv, Trojke iz Federacije BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79