Šta je Dodik tražio i šta se dešavalo na sjednici Predsjedništva BiH?

Dokument Program reformi BiH koji je usaglašen na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH i koji će biti poslan u sjedište NATO saveza u Bruxelles, zapravo, nije Godišnji nacionalni program (ANP), prenosi ATV informacije do kojih je došla pozivajući se na izvore bliskim diplomatskim krugovima.

No, predstavnici opozicije iz RS ne misle tako i tvrde kako je Milorad Dodik, član Predsjedništva iz RS-a i lider SNSD-a “pristankom na ovaj dokument, kako god se on zvao, aktivirao MAP i prodao RS”.

Kako ATV saznaje, Dodik je na sjednici bio izričit da se dokument tako ne tumači. Dodik je, naime, insistirao i da se ambasadori i Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjasne da se ne radi o Akcionom planu.

– Da li je ovo Akcioni plan gospodine Komšiću, da li je ovo Akcioni plan gospodine Džaferoviću, pitao je Dodik.

Od ambasadora koji su bili na sastanku među kojima i američki, Dodik je tražio decidno da potvrde da dokument koji će izaći iz Predsjedništva kao usaglašena verzija, niko u Bruxellesu neće tumačiti kao bilo šta drugo osim reforme u oblasti odbrane i nastavka saradnje sa međunarodnim misijama u BiH.

“Nemojte vi, uvaženi ambasadori, pokušati dovesti u poziciju da mi to podržimo, damo i onda NATO kaže to je ANP. Ja vam kažem da ja to neću da prihvatim”, poručio je Dodik.

Izvori ATV-a tvrde da je američki ambasador konstatovao da su se konsultovali sa NATO-om i da će prihvatiti reformski program iz BiH.

“NATO će prihvatiti taj dokument koji ne aktivira ništa i ne mijenja status MAP-a”, decidno je ustvrdio ambasador.

“Ako takav odgovor dobijem od NATO-a, ja prihvatam”, odgovorio je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79