Šta je građanima BiH potrebno za vakcinaciju u Hrvatskoj

Svi državljani Bosne i Hercegovine mogu se vakcinisati protiv koronavirusa u Hrvatskoj. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za Raport je potvrđeno kako se građani iz BiH mogu vakcinisati na svim punktovima i u svim domovima zdravlja na teritoriji susjedne zemlje, odnosno na svim mjestima na kojima se i inače vrši vakcinacija.

Imunizacija na lokalnom nivou

Preciznije informacije o tome na kojim mjestima se može obaviti vakcinacija moguće je pronaći na web-stranicama županijskih zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj. Naime, imunizacija je na lokalnom nivou pa mjesta i termine određuju županijski zavodi.

„Građani koji dolaze iz Bosne i Hercegovine mogu se vakcinisati na svim punktovima kao i hrvatski državljani. Obično se prije cijepljenja napomene treba li najava ili ne. Ista su pravila za sve – gdje je potrebna najava svi se trebaju najaviti, a gdje nije – dolazi se na cijepljenje bez najave“, kazali su nam iz Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo.

Na pitanje šta je od dokumenata potrebno našim državljanima, iz HZJZ-a kažu kako je dovoljno imati bilo koji lični dokument na kojem se vidi jedinstveni matični broj ili OIB.

Važna informacija za građane

Još jedna važna informacija za sve koji se planiraju vakcinisati u Hrvatskoj jeste i pod kojim uvjetima se iz BiH može ući. Naime, iz HZJZ-a kažu kako građani koji idu samo na vakcinaciju ne moraju imati test na covid, ali preporučuju kako to trebaju navesti na granici. Također, ističu kako moraju izaći iz Hrvatske u roku od 12 sati.

Hrvatska trenutno raspolaže velikim brojem vakcina, a zainteresiranost njihovih državljana za vakcinacijom je slaba.

“Sad smo u situaciji da je ritam cijepljenja prvom dozom oko pet tisuća doza na dan, za 150 godina nećemo potrošiti to cjepivo, pa ćemo ga zato naručiti za dogodine. Višak cjepiva ćemo, ako ne bude dovoljno kandidata, morati donirati nekome, sa zadovoljstvom našim prijateljima u Bosni i Hercegovini, i Hrvatima i Bošnjacima i Srbima koji se sada u Hrvatskoj mogu cijepiti besplatno“, rekao je Plenković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79