Šta je medvjeda dovelo do Ponijera: Ako ne ode sa izletišta, planirana i lovačka hajka

Nakon što su posjetioci Ponijera, nadomak Kaknja, sve češće počeli viđati medvjeda kako obilazi to području, Općina Kakanj pokrenula je akciju da medvjeda udalje od naseljenih područja.

Kako navode iz Općinskog štaba civilne zaštite Kakanj kojim komanduje načelnik Mirnes Bajtarević započeli su aktivnosti kako bi se zaštitili ljudi, a da se istovremeno sačuva i medin život.

– Kakanjski lovci su već poduzeli mjere, za medvjeda su ostavili hranu duboko u šumi kako bi se odmakao od Ponijera, no problem prave pojedinci koji namjerno na Ponijerima ostavljaju hranu pa zbog toga prva mjera udaljavanja medvjeda s Ponijera zasad ne uspijeva. Zato apelujemo da se ne ostavlja hrana za medvjeda – navode iz Općine Kakanj.

Ističu da ako ova mjera ne pokaže rezultate da će reagirati na drugačiji način.

– Sljedeća mjera koja će se poduzeti, ukoliko prva mjera ne pokaže rezultat, je lovačka hajka koja će efektima buke, medvjeda sigurno potisnuti u dubinu šume. Medvjed se nalazi u zoni Spomenika prirode Tajan kojim upravljaju kantonalni organi, pa će od njih biti zatražena informacija da li realiziraju aktivnosti prehrane divljači u dubini šume i da li je izostanak takvih aktivnosti rezultirao pojavom medvjeda među vikendicama na Ponijerima – navode iz Općine Kakanj.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79