Šta je pozadina priče da BiH nema novca za vakcine! (FOTO)

Nakon što je Vijeće ministara BiH jučer upozorilo Vladu FBiH da neuplaćivanjem preostalog iznosa od 11,5 miliona KM ugrožava cjelokupnu nabavku vakcina protiv koronavirusa, Klix.ba saznaje šta se zapravo dešavalo iza scene proteklih sedmica.

Naime, u ugovoru koje je potpisala država BiH tačnije Ministarstvo civilnih poslova BiH sa GAVI-jem o nabavci vakcine putem Instrumenta za globalni pristup vakcini protiv bolesti COVID-19 (COVAX mehanizam) navodi se da je potrebno osigurati prihvatljivu garanciju ili drugi oblik pokrića za iznos garancije.

Ugovor između Ministarstva civilnih poslova BiH i GAVI-ja, koji je u posjedu portala Klix.ba, potpisali su ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, njen pomoćnik Siniša Ilić i Aurelia Nguyen, direktorica GAVI-ja za vakcine i razvoj.

Dakle, tu obavezu je preuzela BiH, a ne Federacija BiH, no to nije spriječilo Vijeće ministara BiH da jučer upozori Vladu FBiH za neispunjavanje obaveze.

Garancija koja je tražena Vijeće ministara BiH nije uspjelo osigurati u zadatom roku od 21 dana od dana potpisivanja ugovora.

Dalje, kako Klix.ba saznaje garancijski fond na nivou države nije operativan “u tako kratkom roku imajući u vidu obrazac GAVI” što ukazuje na dodatnu slabost državnih institucija i instrumenata.

S obzirom da se bližio 15. decembar odnosno posljednji dan za ispunjavanje obaveza, Vijeće ministara u petak 11. decembra šalje pismo Ministarstvu zdravstva Federacije BiH sa zahtjevom za uplatu kompletnog iznosa.

Prema ugovoru između Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH u ovoj godini entitet više nema nikakve obavezu, osim plaćanja avansa što je i učinjeno 9. oktobra u iznosu od 2 miliona KM.

Dakle, državni nivo koji je od početka pandemije najslabija karika u borbi protiv koronavirusa, nije osigurao bankovnu garanciju i nije imao novca da uplati za nabavku vakcine, pa je odgovornost jednostavno prebačena na entitete.

Treba naglasiti da državni nivo i nije mogao osigurati garanciju jer nema tu stavku u budžetu koja bi to podrazumijevala, ali je zanimljivo da su se obavezali i potpisali da će imati garanciju. Postavlja se pitanje gdje je zapelo u toj komunikaciji na relaciji država i entitet FBiH.

Na najodgovornijim pozicijama su kadrovi HDZ-a. Ministrica civilnih poslova BiH, ministar finansija BiH, ministrica finansija FBiH, ministar zdravlja FBiH te u tom lancu još samo nedostaje premijer FBiH kao kadar SDA.

Sada se može očekivati i priča o forisiranju usvajanja budžeta FBiH za 2021. što SDA i HDZ mogu iskoristiti kako bi opoziciju natjerali da glasa za budžet po hitnom postupku najviše zbog potrebe obezbjeđivanja novca za vakcine. Ipak, zašto novac ranije obezbijeđen i zašto nije čekao spreman za uplatu, s obzirom na hitnost situacije i borbu zemalja da kupe vakcinu? To su pitanja koja će čekati na odgovor.

Kada je u petak 11. decembra stigao dopis u Federalno ministarstvo zdravstva, informacija je proslijeđena Vladi Federacije BiH koja je zasjedala u utorak. Prema riječima osoba koje su bile uključene u ovaj proces, zbog toga što je potpuno zakazao državni nivo nije bilo ni vremena za sporovođenje svih zakonskih procedura, izdvajanja novca i objave u Službenom listu.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva su kazali da su pravovremeno preduzeli aktivnosti iz svoje nadležnosti u vezi s nabavkom vakcina kako prema Ministarstvu civilnih poslova BiH, tako i prema Vladi FBiH.

Također su naveli da Vlada FBiH nije iznašla mogućnost za osiguranje potrebnih finansijskih sredstava u navedenom kratkom roku te je zaključeno da su navedena sredstva planirana u Budžetu Federacije za 2021. godinu te će moći biti uplaćena nakon usvajanja Budžeta FBiH za narednu godinu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79