Šta je pozadina raspoređivanja hiljada američkih i vojnika NATO-a od Manjače do Baltika

SAD, NATO i partnerske države održat će u maju i junu ove godine nekoliko vojnih manevara. Zašto se vježbe održavaju, šta im je pozadina i zbog čega je Rusija prema njima kritički nastrojena.

Nazivi vojnih vježbi zvuče dosta slično, na primjer “Defender-Europe 21” i “Steadfast Defender 21” (Branitelj-Evrope 21 i Nepokolebljivi branitelj 21). Manevri “branitelja” Evrope održavaju se svake godine i organizira ih vojska SAD-a. U vježbama sudjeluje cijeli niz zemalja – kako članice NATO-a tako i partnerske države. Ove godine će se Sjedinjenim Državama pridružiti još 25 zemalja.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Tu su europski saveznici i Kanada, sve zemlje zapadnog Balkana osim Srbije, kao i partnerske zemlje Ukrajina, Gruzija i Moldavija. “Branitelj Evrope 21” održat će se u 16 zemalja, ali ne u Ukrajini i u Gruziji. U međuvremenu je zabunu prouzročio i podatak o broju vojnika koji će sudjelovati u manevrima. Pentagon govori o 28.000 vojnika. Istovremeno je francuski general-potpukovnik Brice Houdet, zamjenik šefa štaba u Glavnom sjedištu savezničkih snaga u Evropi (SHAPE), na brifingu 6. maja jasno rekao da je taj broj “nerealan”. On kaže da će u vježbama sudjelovati oko 9.000 vojnika, a da se do drugih brojki može doći samo ako se u obzir uzme kompletan vremenski okvir vježbi, piše DW.

Zašto se vježbe održavaju?

Manevri koje predvode Amerikanci već su počeli u Estoniji. Od 5. maja se tamo izvode padobranske i minobacačke vježbe. Na albanskoj obali se početkom aprila pojavio najveći američki transportni brod “Bob Hope” zbog vježbi iskrcavanja vojnika.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

“Branitelj Europe 21” prvenstveno je koncentriran na regiju zapadnog Balkana i Crnog mora. Cilj vježbi je da se održi i poboljša kompatibilnost između američkih trupa i drugih NATO zemalja.

“Branitelj Evrope 21” obuhvaća čitav niz takozvanih “uvezanih vježbi”. Sudionici “Swift Response” (Brzi odgovor), a to je oko 7.000 vojnika, koncentrirat će se na desantnu obuku u Estoniji, Bugarskoj i Rumuniji.

A oko 5.000 vojnika bi se, u okviru manevra “Immediate Response” (Trenutni odgovor), koji počinje sredinom maja, trebalo obučavati u iskrcavanju transportnih brodova. Najveća vježba s 13.000 sudionika zove se “Sabre Guardian”. Od sredine maja do početka lipnja bi se trebala održati obuka protuzračne i proturaketne odbrane, kao i medicinske evakuacije.

“Steadfast Defender 2021”

Paralelno s tim NATO koncem maja želi održati i vježbu “Nepokolebljivi branitelj 2021”. Usprkos njihovim sličnim nazivima, NATO naglašava da se mora praviti razlika između manevara koje predvodi jedna država poput “Branitelja Evrope” i manevara koji organizira NATO – a to je upravo “Nepokolebljivi branitelj”. U toj vježbi sudjeluje 20 zemalja NATO-a te dva bliska partnera – Finska i Švedska.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

“Nepokolebljivi branitelj 2021” sastoji se od tri dijela. U prvom dijelu naglasak je na mornarici. Planirane su vježbe na Atlantiku s oko 5.000 vojnika i 20 brodova, uključujući i britanski nosač aviona “Kraljica Elizabeta”, kao i 40 aviona među kojima su najnoviji borbeni avioni tipa F-35.

Drugi dio se održava u njemačkom Ulmu. Tamo je NATO 2018. uspostavio komandu za podršku (Joint Support and Enabling Command), čiji je zadatak osiguravanje brzog transfera trupa u Evropi. Na ovoj vježbi krajem maja će sudjelovati 300 vojnika. To će biti nešto poput vatrenog krštenja za novo zapovjedništvo iz Ulma.

Treći dio “Nepokolebljivog branitelja 2021” će se održati u regiji Crnog mora. NATO-ove postrojbe “Very High Readiness Joint Task Force”, za koje je 2021. zadužena Turska, iskrcat će se u Rumuniji. Riječ je o 4.000 vojnika.

NATO govori o “defenzivnim vježbama”

Zašto NATO-članice strogo paze na broj vojnika koji sudjeluju u vježbama? Razlog je u Bečkom dokumentu iz 2011. o mjerama za povjerenje i sigurnost Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju (OESS). Tu su postavljene jasne gornje granice za broj aktivnih sudionika.

Vojne aktivnosti moraju se naime najaviti – ako je u manevre “u bilo kojem trenutku” uključeno najmanje 9.000 vojnika. Vježbe podliježu i stranom nadzoru ako je u njih uključeno više od 13.000 osoba, to stoji u pravilima.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

NATO stalno uvjerava kako su sve informacije o manevrima transparentne. „Mi smo potpuno transparentni u vezi s tim što radimo, i sve zemlje imaju pravo vršiti obuku svojih trupa”, kazala je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu na brifingu povodom “Nepokolebljivog branitelja 2021”.

Lungescu je naglasila da Rusija nije zahtijevala da nadgleda vježbe. Istovremeno, ni ona a ni general-potpukovnik Houdet nisu odgovorili na pitanje novinara DW o tome bi li NATO bio spreman pozvati ruske promatrače na vježbu “Nepokolebljivi branitelj 2021” – iako manevar prema broju sudionika ne podliježe ni prijavljivanju ni nadgledanju.

Ove godine je, čini se, vrlo važna tema transparentnosti, s obzirom na rusku reviziju vlastite borbene spremnosti. Prema informacijama iz Washingtona, Bruxellesa i Kijeva, Ruska Federacija je na granici prema Ukrajini i na anektiranom poluotoku Krimu u aprilu stacionirala više od 100.000 vojnika. Moskva tvrdi da je tu vježbu najavila na vrijeme.

Ali, Rusija je odbila sudjelovati na sastanku OESS-a 10. aprila, koji je sazvala Ukrajina, i na kojem je Rusija trebala “pojasniti” svoje vojne aktivnosti. Prema riječima ministra obrane Sergeju Šojgua, “provjera ruske borbene gotovosti bila je odgovor na vojne aktivnosti NATO-a”. No, NATO i Pentagon naglašavaju defenzivni karakter svih manevara koji će se uskoro održati u Evropi. “To je ono što vojnici rade. Oni vježbaju. Mi moramo vježbati. Ako ne vježbamo, nismo spremni”, naglasio je Houdet piše Klix.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79