Šta je sa izolatorijem na Građevinskom fakultetu za čije opremanje je potrošeno više od 500 hiljada KM?

Nakon što je Vlada KS donijela odluku da Studentski dom Bjelave budu privremeni izolatorij, kako bi se osigurali dodatni kapaciteti za smještaj oboljelih od koronavirusa u KS, postavlja se pitanje šta je izolatorijem na Građevinskom fakultetu, koji je u jeku pandemije u martu mjesecu dobio na upravljanje Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Tada je opremljena prostor ovog fakulteta s 200 kreveta i opremljenom labaratorijom te rendgenom i RTG aparatom.

Na opremanje je potrošeno više od 500.000 KM, a urađeni su i pristupni putevi, a veliki dio novca osigurala je tada Općina Centar.

Brzo bolje, Građavinski fakultet tada je u društvu direktorice Sebije Izetbegović posjetio predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

On je tada izrazio zadovoljstvo načinom na koji je izolatorij na Građevinskom fakultetu u kratkom roku završen i opremljen.

– Kao društvo i država reagirali smo na vrijeme. Štetne posljedice već imamo i vjerovatno ćemo ih imati u budućnosti. Međutim, u poređenju s drugima, a zahvaljujući vama zdravstvenim radnicima prije svega, mislim da ćemo ovu krizu prevazići što je bolje moguće. Zahvaljujem uposlenicima KCUS-a, sa prof. dr. Izetbegović na čelu, i poručujem da će uvijek od mene imati podršku i pomoć – rekao je Džaferović.

U ovom izolatoriju na Građevinskom fakultetu napravili smo izvrsne uslove i za osoblje i za bolesnike. Obezbijedili smo preko Civilne zaštite FBiH 200 kreveta, a po potrebi možemo i više. Iskreno se nadam da nam neće biti potrebni ovoliki kapaciteti – izjavila je tada prof. dr. Izetbegović.

Ubrzo nakon toga, nakon što se pandemija u maju smirila, priča o ovom izolatoriju je utihnula, a dekanat je tražio da se vrati u prvobitno stanje.

No pitanje je šta je opremnom, krevetima, uređajima, i kako je adekvatniji prostor u Studentskom domu Bjelave od prostora koji je već bio opremljen za ovu vrstu usluge i primanje pacijenata. Osim toga, nalazio se odmah uz KCUS, što je odlični za prijem i obradu pacijenata.

S pravom Upravni odbor Opće bolnice prim.dr “Abdulah Nakaš” postavlja pitanje šta je sa izolatorijem na Građevinskom fakultetu za čije opremanje je potrošeno više od 500 hiljada KM, prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79