Šta je sa nabavkom lijekova za oboljele od Covida-19?

Dok čekamo vakcine, naši zdravstveni radnici svakodnevno liječe pacijente oboljele od Covida-19.Vrstu lijekova određuju prema kliničkoj slici pacijenta. Ukazuju i na problem nepostojanja tijela na državnom nivoukoje bi se bavilo nabavkom lijekova. A za to vrijeme građani nerijetko nabavljaju skupcjene lijekove u inostranstvu.

Kod blage kliničke slike, gdje je prisutna povišena temperatura, bolnice koriste paracetamol zajedno s potporom vitamina C i D, te cinkom. Ukoliko je prisutan bol u mišićima ili upala pluća uključuje se antibiotska terapija.

DRAGAN STEVANOVIĆ, internista

“Poslije odredenog vremena imate mogućnost da dodate kortikostoroide ne u onoj fazi bolesti dok sumnjate da ima replikacije ili postojanje virusa jer ovo nije samo bolest virusne zaraze nego autoimunog odgovora koji je vrlo buran kod nekih ljudi i koji pravi najveći dio problema”.

“Remdesivir”, lijek koji je korišten u Općoj bolnici Sarajevo, pokazao se efikasan kod pacijenata sa srednje teškom kliničkom slikom, ali nije registriran u Bosni i Hercegovini iako su ga odobrile američka i europska agencija za lijekove. “Remdesivir” se ne može kupiti u ljekarnama, a bolnice nemaju mogućnost da nabave taj lijek.

VJEKOSLAV MANDIĆ, ministar zdravlja FBiH

“Uvezen je na iterventni uvoz i ne smije se pojaviti u ljekarnama i privatnim ustanovаma. Оn se mora davati u zdravstvenoj ustanovi, pod kontrolom medicinskog osoblja i kao takav moze se davati. O tome kome ga treba dati, odlučuje liječnički tim i mislim da je to uredu.”

U sprečavanju fatalnog ishoda efikasnim su se pokazali kortikosteroidi. Kod teških kliničkih slika koriste se antivirotici.

Nemogućnost kupovine lijekova za tretiranje srednje i teških kliničkih slika u ljekarnama primorava građane da se okrenu skupocjenoj nabavi u inostranstvu. Naši sugovornici ističu da nedostaje tijelo na razini države koje bi omogucilo brzu i adekvatnu nabavu potrebnih lijekova.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79