Šta je sa refundiranjem udžbenika osnovcima?

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke krajem augusta saopćilo je kako će sredstva za nabavku besplatnih udžbenika za učenike od 1. do 5. razreda osnovne škole biti refundirana iz budžeta Federacije BiH odmah nakon usvajanja rebalansa.

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine 31. oktorba usvojio je rebalans budžeta Federacije BiH u iznosu 6.937.563.355 KM, što je za 211,7 miliona KM ili 3,1 posto više u odnosu na izvorni budžet.

Dokle je Federalno ministranstvo sa refundiranjem provjerili smo sa kantonalnim ministarstvima.

Kako nam je kazao ministar obrazovanja Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović, Federalno ministarstvo je od njih zatražilo informaciju o nabavljenim udžbenicima.

– Mi smo u petak poslali podatke nazad – kazao je.

Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo, sa druge strane, u fazi je prikupljanja dokumentacije realiziranih sredstava za kupovinu udžbenika, kazala nam je ministrica Naida Hota-Muminović.

– Čim to objedinimo, dostavit ćemo Federalnom ministarstvu za nauku i obrazovanje. Potom očekujemo refundiranje – dodala je Hota-Muminović.

Upit smo poslali i Ferealnom ministarstvu te smo pokušali stupiti u kontakt i sa ministricom Jasnom Duraković, ali do zaključivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79