Šta je sve pronađeno kod dilera luksuznih automobila iz Hercegovine

Tridesetak luksuznih automobila, koliko je prema tvrdnji USKOK-a izbjegavajući plaćati PDV uvezao Ivan Inja Bašić (49), diler automobila sa zagrebačke Knežije, samo je kap u moru prema broju uvezenih vozila preko njegovih firmi, a moglo bi biti riječ o nekoliko stotina.

Tvrdi to, kako piše Jutarnji list, jedan od upućenih u Bašićeve poslove, a što će USKOK još otkriti pregledavajući računala i dokumentaciju koju su zaplijenili istražitelji, vidjet će se u narednim danima i sedmicama.

Također je zanimljivo da je policija u pretrazi Bašićeva doma pronašla 1,8 miliona kuna, a još oko 1,2 miliona kuna nađeno je u pretragama firme.

Osim na luksuznim automobilima i čeliku, država milionske iznose gubi i na neplaćanju PDV-a na uvoz duhana koji se ilegalno prodaje u cijeloj Hrvatskoj.

Postoje deseci fantomskih firmi “poštanskih sandučića” u Sloveniji registriranih upravo kako bi se izbjeglo plaćanje PDV-a na uvoz duhana u Hrvatskoj, o čemu Porezna uprava i policija također imaju saznanja.

Policija objavila video spektakularnog uhićenja

Kad je riječ o novcu nađenom u pretragama kod Bašića, tek treba ustanoviti jesu li to iznosi namijenjeni za naručene automobile ili zarada od prodaje automobila.

Ali još prije tri godine, kad se o Bašiću pisalo kao jednom od onih koji su dali dio kaucije od 11 miliona kuna za puštanje Zdravka Mamića iz pritvora, spomenuto je da je pola luksuznih automobila koji se voze u Zagrebu kupljeno posredovanjem Bašića i njegovih firmi, piše Slobodnadalmacija.hr.

Na stranici Click Motors, jedne od Bašićevih firmi, piše tako da trenutno ima na stanju 80 vozila.

Poduzeće u kojem ćete naći spoj avangarde, luksuza i kvalitete. Višegodišnje iskustvo nas je učinilo najpoželjnijim trgovcem u našoj domeni”, moto je pod kojim djeluje firma što je, kako sumnja USKOK, oštetila državu za višemilionske iznose PDV-a. “Obratite se s povjerenjem timu Click Motorsa”, navodi se na stranici uz dodatnu primamljivu ponudu da je njegov tim osmislio i model najma vozila (rent-a-car) po modelu – kupiti, iznajmiti, financirati.

Troje priznalo

U ponudi su isključivo luksuzna vozila od Bentleyja, Ferrarija, Aston Martina, Lamborghinija, Porschea, Mercedesa, Audija, Land Rovera do Jaguara.

Kako se saznaje, osim dosad prodanih vozila, postoji i stanoviti broj naručenih i plaćenih vozila koje budući vlasnici nisu preuzeli.

Neki kupci pak tvrde kako uopće nisu kupovali vozila od Bašićeve firme, nego su kao vlasnici vozila navedene neke druge firme od kojih su ih oni kupili na leasing.

U međuvremenu je sudac istrage odredio istražni zatvor i za Ivana Bašića i za njegovu suprugu Senku te za još šest osumnjičenih, i to Bernardina Budina, Roberta Čarapinu, Damira Mitara, Ivana Gavrana, Dinka Škiljana i Dinka Pejića. Supružnicima Bašić i Damiru Mitaru istražni zatvor je određen zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela, a ostalima zbog potonje dvije stavke.

Kako se neslužbeno saznaje, troje okrivljenih priznalo je navode USKOK-a, a među njima i Stjepko Čović, što je potvrdio i njegov advokat Velimir Došen.

– Njega terete samo za jednu tačku, i on je priznao da je dužan oko milion kuna PDV-a. On je inače mesar, došao je u poslovne probleme i počeo prodavati vozila s jednom osobom iz BiH povezanom s ovim slučajem. Dio PDV-a je platio, a dio nije – rekao je za Jutarnji list advokat Došen.

Dobrotvor i donator

Inače, Ivan Inja Bašić u javnosti se više puta spominjao kao dobrotvor i donator humanitarnih kampanja, ali donirao je i novac za kampanju Milana Bandića.

Osim što mu je dao dio potrebne kaucije, Bašić je sa Zdravkom Mamićem povezan i poslovno, ali i pravosudno.

Bašić je među osnivačima firme Mamić Nautika Mamićeva sina Marija i nećaka Mislava, koja je lani pripojena Centru za otpad sina Petra Pripuza.

Kad je USKOK istraživao Zdravka Mamića, iz čega je proizašla i optužnica, ispitivani su i Ivan Bašić i Ivan Gavran jer je dio novca što se izvlačio iz GNK Dinamo prebacivan na off shore firme, a poslije su se tim novcem kupovali skupocjeni automobili.

Kao što se već pisalo, brojne poznate osobe iz nogometnog i poslovnog svijeta te advokati kupovali su vozila preko Bašićevih for,o, a on ima registrirane firme i u Češkoj, Slovačkoj, Bugarskoj i Njemačkoj.

‘Pao’ poznati trgovac luksuznih vozila iz Hercegovine

Njegove poslove počeo je pratiti i EUROPOL, koji je sarađivao s hrvatskom policijom.

Jedna je od tih inozemnih firmi IB International Ltd koju je Bašić osnovao 2. juna 2014.

Temeljni kapital od 100 hiljada čeških kruna (cca 29.000 kuna po jučerašnjem tečaju) uplaćen je u cijelosti, on je i jedini zaposlenik u toj firmi smještenoj u središtu Praga.

USKOK-u i policiji ne bi trebalo biti teško ustanoviti koliko je tačno vozila kupljeno preko Bašićevih firmi jer do tog podatka mogu vrlo brzo doći pregledom informacijskog sistema.

Zasad je taj broj 35, vozila se procjenjuju na 1,6 miliona eura, a šteta za državu oko tri miliona kuna. Koliki će biti točan iznos, pokazat će istraga.

Način na koji je pao diler automobila s Knežije već je viđen u akciji početkom februara, kad je privedena grupa trgovaca željeznim armaturama na čelu s Matom Stepićem.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79