Šta je sve zabranjeno tokom izborne šutnje

Izborna šutnja, u skladu sa odrebama Izbornog zakona BiH, u BiH počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta i traje do njihovog zatvaranja, a političkim strankama, koalicijama, listama neovisnih kandidata i neovisnim kandidatima i kandidatima na listama pripadnika nacionalnih manjina zabranjeno je učešće u javnim političkim aktivnostima što uključuje, ali se ne ograničava samo na sljedeće:

1. održavanje skupova u cilju izborne kampanje;

2. izlaganje na biračkom mjestu i u njegovoj okolini bilo kakvih materijala u cilju uticanja na birače;

3. korištenje domaćih i međunarodnih sredstava komunikacije s ciljem uticaja na birače;

4. korištenje megafona ili drugih razglasnih uređaja u cilju uticanja na birače; i

5. svaka aktivnost kojom se ometa ili opstruira izborni proces.

VEZANI TEKST

Počela je izborna šutnja
Pod domaćim i međunarodnim sredstvima komunikacije podrazumijevaju se sredstva kojima se može isporučiti zvučni, video ili tekstualni sadržaj. Takva sredstva obuhvataju ali nisu ograničena na radio i televizijski program, štampane medije, internet, SMS poruke ili video-poruke isporučene putem mobilnih telefona itd.

U skladu Izbornog zakona BiH u toku 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji Bosne i Hercegovine neće biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju.

Period izborne šutnje počeo je danas u 7 i traje do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do nedjelje, do 19 sati.

Za kršenja izborne šutnje izricat će se kazne koje iznose od 1.000 do 10.000 KM za stranku, od 1.000 do 5.000 KM za kandidata, a prigovor se podnosi u roku od 24 sata od trenutka učinjene povrede.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79