Šta je svjedočio Davor Pehar na suđenju Respiratori: Bilo je hitnije nabaviti zaštitnu opremu nego respiratore

Na današnjem suđenju Fadilu Novaliću i drugima svjedočio je direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar koji je govorio o planu potreba medicinske opreme te o sastancima koje je imao u Vladi FBiH.

Isprva je postojalo nekoliko planova potrebe u kojima se količina artikala razlikovala, a u onom konačnom koji je poslat Vladi FBiH je iskazana potreba za 300 respiratora. U tom planu nije precizirano da respiratori moraju biti upotrebljivi na intezivnoj njezi, nego samo da ga moraju koristiti i djeca i odrasli.

Davor Pehar, koji je na čelu Zavoda koji je izradio plan potreba na osnovu kojeg je Vlada FBiH i postupala, danas je istaknuo kako je u tom trenutku bilo potrebnije nabaviti zaštitnu medicinsku opremu nego respiratore s obzirom na to da je situacija u bolnicama još uvijek bila povoljna.

On kaže da je upozorio premijera na to, no dva dana kasnije je odluka ipak pala na to da budu nabavljeni respiratori.

Zanimljivo je i da Zavod za javno zdravstvo FBiH ima ugovornu obavezu u vidu tehničkog prijema/verifikacije respiratora, a da je Pehar o tome upoznat tek u maju, nakon što su respiratori stigli u Sarajevo.

Vlada Federacije BiH također o nabavci nije dovoljno obavještavala ni Federalni krizni štab civilne zaštite koji je kompletno izmijenjen nekoliko dana prije nego što će se krenuti u nabavku.

Prema svjedočenju, čini se da Davor Pehar nije bio mnogo informisan niti uključen u proces nabavke, što zbog isključivosti Vlade FBiH što zbog nezainteresovanosti, a dokaz je i činjenica da je dao saglasnost na odluku Vlade FBiH da izdvoji novac za nabavku medicinske opreme (između ostalog respiratora), a da uopšte nije pitao o čemu je razgovarano na toj sjednici niti šta je odlučeno.

Kao što je već dobro poznato, predmet je formiran u vezi s nabavkom kineskih respiratora za 10,5 miliona KM.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79