Šta je to ”Fond za pomoć bivšim ministrima i političarima”

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo kriitkovali su Fond KS za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilizirane borce i prognane osobe kazavši kako on ne ispunjava svoju svrhu jer za 20 godina njegovog postojanja ove kategorije nisu stambeno zbirnute. Također, kritikovali su to što stanove dobijaju bivši ministri i političari.

Prema informacijama predstavnika Fonda, u KS je ostalo 196 demoblisianih boraca koji nisu riješili svoje stambeno pitanje, dok ih je oko 1.100 riješilo ovo pitanje. Istakao je kako ovaj Fond pored boračke populacije rješava istambeno pitanje mladih te kako smatra da je Fond opravdao svoje postojanje i funkciju.

“Fond nije ispunio svoju funkciju jer veliki broj boračke populacije nije riješio svoje stambeno pitanje. Pitanje je da li uopšte Fond treba nositi takav naziv posebno mislim na privatna lica koja su kupila stanove. Fond bi se trebao zvati fond za pomoć političarima, bivšim ministrim i drugima. Ostvaruje određene beneficije na šehide i poginule borce i dopušta bivšim ministrima da kupuju stanove i koriste određene konekcije kroz politku. Mislim da je ovo jedna od stvari čime su nezadovoljni građani. Generalno se zloupotrebljava nešto u što se ne bi trebalo dirati. Ako za 20 godina ovog Fonda nismo uspjeli riješiti ovu populaciju ne znam koja je svrha. Treba razmotriti da li ugasiti ovaj fond ili premienovati, ali da se ovako zove, zove se nemoral, da sanove kupuju ljudi koji nemaju veze s kategorijama koje stoje u nazivu”, kazao je Stojanović.

Salmir Kaplan?

Naime, na današnjem dnevnom redu sjednicu bila je i tačka Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na nacrt ugovora o kupoprodaji stana u stambeno – poslovnom objektu “O-2”, izgrađenom u naselju Rosulje, općina Vogošća, koji će Fond kao prodavac, zaključiti sa kupcem nekretnine Salmirom Kaplanom. Ova odluka je usvojena.

Riječ je o stanu površine 59,14 metara kvadratnih čiju je izgradnju, kao stoji u obrazloženju, isplatio 2010. godine u iznosu od 95,8 hiljada KM.

Za riječ se javio i zastupnik Samir Suljević koji je kazao kako se Fondu treba izvršiti promjena namjene i da se isključivo bavi rješavanjem pitanja boračke populacije.

“Ne smije se baviti komercijalnom prodajom stanova za bilo koje funkcionere i građane. Za to imaju druge firme”, kazao je Suljević.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79