Šta je to omikron, novi soj koronavirusa?

Savjetodavni odbor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) klasifikovao je novu mutaciju covida-19 prvi put otkrivenu u Južnoj Africi kao visoko prenosivu zabrinjavajuću varijantu i nazvao je “omikron'”.

Varijanta, koja je dobila naziv iz grčkog alfabeta, prvi put je prijavljena Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji iz Južne Afrike 24. novembra.
Ranije poznata kao B.1.1.529, također je identifikovana u Belgiji, Bocvani, Hong Kongu i Izraelu.

WHO je u petak saopštila da rani dokazi ukazuju na povećan rizik od ponovne infekcije ovom varijantom.

U saopštenju gdje je i službeno nazvana nova varijanta, organizacija je rekla da se broj slučajeva ove varijante povećava u gotovo svim južnoafričkim provincijama. Delta varijanta, koja je postala najrasprostranjenija na svijetu, nalazi se u istoj kategoriji.

Zdravstveni stručnjaci su duboko zabrinuti zbog prenosivosti varijante omikron s obzirom na to da ima neobičnu konstelaciju mutacija i profil koji se razlikuje od drugih varijanti koje izazivaju zabrinutost.

“Ova varijanta ima veliki broj mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće”, navodi WHO u saopštenju objavljenom u petak, “Preliminarni dokazi ukazuju na povećan rizik od ponovne infekcije ovom varijantom, u poređenju s drugim”. Strahuje se da bi nagli porast slučajeva covida u južnoafričkoj provinciji Gauteng – gdje je teško mutirani soj virusa prvi put identificiran – mogao značiti da ima veći potencijal da izbjegne prethodni imunitet od drugih varijanti.

Medicinski stručnjaci, uključujući WHO, su također upozorili su na bilo kakvu pretjeranu reakciju prije nego što se bolje istraži novi soj koronavirusa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79