Šta je to zapravo Fuleov model izbora u BiH!?

Dva najkonstantnija politička partnera kada je riječ o državnim pitanjima već godinama su Bakir Izetbegović (SDA) i Željko Komšić (DF). Ipak, pravi ispit njihovih odnosa bit će viđenje rješenja za Izborni zakon, gdje se već naziru različiti pogledi.

Vremena za dogovor je sve manje, a polazna stanica na kojoj se razilaze lider SDA i lider DF-a je takozvani Fileov model (Štefan Fule, bivši zvaničnik EU) rješenja za Izborni zakon koji je bio aktuelan prije osam godina.

Šta je Fileov model za Predsjedništvo BiH:

Član Predsjedništva iz Federaciji BiH, koja je jedna izborna jedinica, postaje kandidat koji osvoji najviše glasova. Drugi član Predsjedništva iz FBiH bio bi kandidat koji bi po broju glasova bio drugoplasirani, ali uz uslov da većinu svojih glasova osvoji u pet kantona u kojima prvoplasirani nije dobio najviše glasova.

To je samo jedan od segmenata koji se tiče izbora članova Predsjedništva. Ipak, trenutno se ne spominju nikakve opcije kada je riječ o rješenjima za Dom naroda FBiH.

Izetbegović je sinoć na federalnom javnom servisu poručio da mu je stalo da s Komšićem u ovoj priči ide zajedno te da će ga pokušati uvjeriti da je direktan izbor članova Predsjedništva na osnovu Fileovog prijedloga bolje rješenje.

Ipak, Komšić je ekpresno reagirao i poručio da ne pristaje na Fileov model, jer smatra da on podrazumijeva nejednaku vrijednost glasa s obzirom na kombinatoriku po kantonima. Već na startu je jasno da bi Izetbegović mogao imati problem u nedostatku podrške Komšića za ova pitanja, što će neminovno otupiti oštricu stavova i zahtjeva u procesu pregovora i s drugim strankama.

Sjedinjene Američke Države s druge strane su vidno ubrzale proces pregovora, pa se u rezidenciji američkog ambasadora svakodnevno smjenjuju predsjednici i predstavnici stranaka. Svaki dan se pošalju kurtoazne fotografije i prouči kako se danonoćno radi na iznalaženju rješenja.

U ovom trenutku djeluje da je strancima prioritet državni nivo i implementiranje presuda Evropskog suda za ljudska prava, drugim riječima, izbor članova Predsjedništva. S druge strane, malo se zna uopšte o prijedlozima za federalni nivo, odnosno Dom naroda FBiH.

Zahtjev Izetbegovića za Dom naroda je reciprocitet u oba entiteta, odnosno smanjivanje nadležnosti federalnog doma naroda na nivo kakav ima i Vijeće naroda u RS-u, gdje bi se taj dom bavio isključivo zaštitom vitalnih nacionalnih interesa. Komšić se pak posvetio najviše pitanju izbora člana Predsjedništva te će saradnja lidera SDA i DF-a zavisiti i od usaglašavanja tog pitanja.

Godine pred nama na ispit će staviti mnoge političke odnose, a strategija SDA i DF-a, odnosno Komšića i Izetbegovića odredit će i neke buduće startne pozicije i koalicione odnose.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79