Šta je urađeno, a šta započeto i još uvijek nije: 100 dana rada Vlade Kantona Sarajevo

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk danas je, povodom 100 dana rada Vlade KS, saopćio postignute rezultate, aktivnosti koje su završene te one čija je realizacija u toku.

Na samom početku, Uk je kazao da mu je vrijeme od kako je stupio na premijersku funkciju “jako brzo promaklo”, a 100 dana rada je podijelio u tri segmenta: budžet, aktivnosti koje su realizovane i aktivnosti koje su započete, ali iz objektivnih razloga nisu realizovane.

Kako dalje nastavlja Uk, “vruć krompir” na samom početku premijerskog mandata bilo je usvajanje budžeta jer su se našli u jako nezahvalnoj poziciji jer aktuelna Vlada KS nije učestvovala u njegovoj izradi niti nacrtu.

“Budžet je ocijenjen kao rekordan. Ali, moramo naglasiti da ćemo od Vlade FBiH zahtjevati da se ne primjeni umanjenje pondera koje je planirano i koje je bilo prethodne godine. Došli smo do zaključka da će to štetno utjecati”, iznio je danas Uk.

Po dolasku na mjesto premijera, Uk je najavio “umivanje” grada, ali do sada nije zadovoljan čistoćom grada.

“Odveženo je 1.330.000 kilograma otpada, ali nismo zadovoljni sa čistoćom Sarajeva, ali isto tako kažemo da ćemo sve učiniti da grad Sarajevo očistimo onako kako smo počeli kapacitiranjem KJKP “Rad”, uvođenjem komunalne inspekcije i kontaktnog centra kako bi građani mogli komunicirati sa komunalnim ustanovama”, Ukovo je obećanje.

Također, kao jedan od glavnih aktivnosti, a na koje je posebno poseban jeste besplatan javni prijevoz za sve učenike u Kantonu Sarajevo. Govorio je, osim toga, i o stanju u saobraćaju.

“Prethodni period obilježilo je stravično ubistvo Azre i Amre gdje smo hitno djelovali, gdje smo donijeli niz mjera u cilju prevencije svih građana i građanki od divljaka i kabadahija koji nas terorišu na ulici”, kaže Uk.

Zatim, posebno je iznio neke od ostvarenih rezultata za određena ministarstva poput: aktivnosti na poboljšanju naplate komunalnih usluga, interresornom saradnjom sa FMUP-om u kojoj se postiglo to da se boravak može prijaviti bez zemljišnog izdatka; zatim, Uk je izdvojio i naglasio upošljavanje 46 novih uposlenika u Domove zdravlja od kojih su većinom iz medicinskog kadra,

Poseban osvrt, Uk je dao na rad Ministarstva saobraćaja KS na čelu sa Adnanom Štetom.

“Prvi smo u regiji koji ima besplatan javni prijevoz za studente i đake. Oko 80.000 građan u KS koristi javni prijevoz, od kojih blizu 55.000 besplatan. Tu je i izgradnja tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica, historijski projekat. Nakon 40 godina, Sarajevom voze novi trolejbusi, a krajem godine i bit će i novi tramvaji”, kaže Uk.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79