Šta je uvezeno u 52 šlepera

Domaći poljoprivrednici upozoravaju da, zbog gotovo nikakvih kontrola na granicama, u BiH završava nekvalitetno meso koje u Evropi i svijetu niko neće da jede.

Posebnim problemom smatraju to što pošiljke ne prate dekleracije, tako da se ne može utvrditi ni porijeklo ni starost mesa.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja stočara RS, tvrdi da su se farmeri u to uvjerili kada su protestovali na prelazu u Gradiški, gdje, kako kaže, nema ni frižidera, a ne rade ni vage.

Post [M,D] Text - ADX / Video

– Pouzdano znamo da su u BiH u jednoj turi uvezena 52 šlepera mesa, a da je u papirima stajalo da je riječ o loju. Dakle, ova pošiljka uopšte nije kontrolisana. A bez kontrole, odnosno validnih deklaracija, ne može se znati na kojoj je farmi i kada životinja zaklana. Na naše tržište stiže meso iz zaliha raznih Argentina i Brazila, ko zna koliko staro i kakvog kvaliteta. Na visokim temperaturama unište se bakterije i virusi, meso se „poboljša“ aditivima i završi u kobasicama koje jedemo – ističe Usorac.

Prema njegovim riječima, dokaz da građani BiH jedu najnekvalitetnije meso iz uvoza, jeste i to da njegova cijena maksimalno ide do dva evra po kilogramu.

– S druge strane, mi u Tursku izvozimo junetinu po 4,5 evra, što je dokaz da oni uvoze samo kvalitetno meso i da za to ne žale da plate. Bez rigoroznih kontola, rizikujemo zdravlje naših građana. Takođe, uvozom jeftinog otpada iz Evrope i svijeta, uništavamo domaću proizvodnju – naglašava Usorac,

Post [M,D] Text - ADX / Video

(Srpskainfo)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments