Šta je Vulin Vučiću i kako treba reagirati na poruke o “srpskom svetu”

S vremena na vrijeme, u prosjeku svakih pola godine, u regionu neko “ispali” poruke koje uzburkaju duhove prošlosti. Najčešće to dolazi iz Srbije, ako to već Milorad Dodik nije pokrenuo. Sada je na redu kontroverzni ministar policije Aleksandar Vulin.

Vulin je suštinski megafon ili jedan od megafona vlasti u Srbiji, a u konačnici i predsjednika Aleksandra Vučića. Od početka je politička usidjelica i magnet koji se lijepi uz vladajući SNS, iako ima svoju stranku – Pokret socijalista. Uloga mu je da stvara dojam parlamentarizma u vlasti, ali suštinski stranka Aleksandra Vulina je nevidljiva i u praksi je stopljena s onim što radi SNS.
Ipak, šta Vulin predstavlja na političkoj sceni i šta znači Vučiću. Vulin je jedan od političkih jurišnika koji je britak na jeziku i ne libi se stati ni iza najradikalnijih izjava. Ima ulogu ekstrema pored kojeg poruke i djelovanje Aleksandra Vučića izgledaju sasvim prihvatljivo. Naravno, ne može se isključiti ni to da i sam Vučić tako misli, ali ipak ne izgovara. U suštini, radi se o političkoj igri dobrog i lošeg policajca. Vulin prijeti, najavljuje i budi teške teme, a potom Vučić šalje umirujuće poruke, poziva na mir u regiji, saradnju i ekonomsku saradnju.

Sve poruke koje se plasiraju imaju svoj politički cilj, a trenutno je Vučić evidentno u začetku predizborne predsjedničke kampanje. Osim Vulina, i predsjednik druge stranke utopljene u SNS – SPS-a Ivica Dačić već otvoreno poziva Vučića da se ponovo kandidira za predsjednika Srbije predstavljaući ga kao jedinog spasioca.

A šta dobijamo u regiji? Obično nakon prijetećih poruka političkih akindžija (vojna jurišna izvidnica u osmanskoj vojsci) poput Vulina imamo očekivne reakcije iz BiH. Vulin je jučer po ko zna koji put pozvao na stvaranje tzv. “srpskog svijeta”, odnosno objedinjavanje svih Srba. Iz BiH stižu također jednolične poruke o tome kako se radi o provodnoj hegemonističkoj priči, kako se Vučić od toga mora ograditi i slično.

Vučić se naravno neće ograditi, kao što se nije ogradio nijednom do sada, ali mu je i ovaj put eksperiment uspio. Okupirao je pažnju javnosti, izazvao reakcije i priču jednostavno drži živom. Da li političari iz BiH uopšte trebaju odgovarati na svjesne provokacije ljudi poput Vulina? Da li se trebaju spuštati na taj nivo ili energiju trebaju usmjeriti na jačanje svoje države, a na ovim pitanjima insistirati isključivo s Aleksandrom Vučićem.

U konačnici, Vulinova priča o “srpskom svijetu” 2021. nije ništa novo. To je priča i otvoreni dio strategije odbrane i vanjskopolitički prioritet Srbije koji je dio zvaničnog dokumenta te zemlje iz 2019. godine. Od sedam nacionalnih ciljeva Srbije jedan je i “briga o svim Srbima gdje god živjeli”.

“Nikada, kao u dokumentu koji je pred vama, nije rečeno da su Republika Srpska i njeno očuvanje prioritet naše vanjske politike. Država Srbija na ovaj način veoma jasno kaže šta je nacionalni interes i šta se mora braniti. Prije nas kao da se niko toga nije sjetio”, kazao je Vulin u Skupštini 2019. godine.

Paralelne veze Srbije i RS-a su već davno uspostavljene i traju, a probosanski političari na njih mogu odgovoriti isključivo jačanjem svoje države i njenih institucija, bez pretjerane galame i guranja ko će prije odgovoriti Vulinu.

Jedina zajednica u kojoj će svi Srbi živjeti zajedno, ali i svi Bošnjaci i svi Hrvati i svi Crnogorci je Evropska unija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79