Šta kaže zakon: Mogu li se visoki funkcioneri u BiH odreći neposredne zaštite?

Prema trenutnoj odluci Vijeća ministara BiH o određivanju osoba, objekata i vrijednosnih pošiljki koji se štite, precizirano je ko su štićene osobe, kome se može dodijeliti zaštita pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, ali se i navodi dio o nemogućnosti odricanja neposredne zaštite.

Tema (ne)opravdanosti 24-satne zaštite visokih funkcionera u BiH je izašla na površinu nakon što su građani jučer fotografisali šeficu bh. diplomatije Biseru Turković kako pod pratnjom pripadnika direkcije kupuje namirnice u jednom tržnom centru u Sarajevu, dok je ispred tržnog centra čekaju dva službena vozila, jedno u kojem se vozi, a drugo koje je pratnja.

Nedugo nakon što su mediji objavili fotografije, oglasila se i ministrica.

“Večeras me neko uslikao kako kupujem namirnice u Bingu i to objavio na društvenim mrežama, tobože da me kompromitira. Vjerovali ili ne, zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH moraju biti pod službenom pratnjom 24 sata, pa i onda kada obavljaju privatne obaveze”, napisala je.

Novinari portala Klix.ba provjerili su ko ima pravo na zaštitu i da li mora biti pod službenom pratnjom 24 sata.

“Na osnovu Odluke Vijeća ministara Bosne i Hercegovine štićene osobe su: Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH, Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Predsjedavajući i zamjenici oba doma Parlamentarne skupštine BiH, ministri u Vijeću ministara, Predsjednik Suda BiH, Glavni tužilac BiH”, rečeno je iz Direkcija za koordinaciju policijskih tijela.

Navedene štićene osobe imaju 24 satnu zaštitu, bez obzira gdje se one nalaze.

“Prema postojećem Uputstvu štićene osobe se ne mogu odreći zaštite. Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine je sačinila novi prijedlog Odluke o određivanju osoba, objekata i vrijednosnih pošiljki koje se štite i Uputstva, te iste uputila u daljnju proceduru nadležnim tijelima. U navedenom prijedlogu ostavljena je mogućnost da se štićena osoba izjasni o eventualnom odricanju zaštite”, saopćeno je.

Pitanje je da li se može opravdati službena pratnja, zaštitara i vozila, u trenucima obavljanja privatnih aktivnosti kao što je odlazak u kupovinu namirnica, ukoliko ne postoji nikakva sigurnosna prijetnja. Poznate su fotografije njemačke kancelarke Angele Merkel dok strpljivo stoji u redu za kasu u supermarketu, bez tjelohranitelja.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79