Šta nam to Hrvatska tiho najavljuje: Žele turiste iz BiH, ali im pripremaju samoizolaciju

Hrvatski ministar policije Davor Božinović danas je najavio promjene režima na graničnim prijelazima sa Bosnom i Hercegovinom, tiho najavljujući uvođenje obavezne samoizolacije po dolasku iz naše države u Hrvatsku. Ukoliko se tako nešto doista i ostvari širok je spektar negativnih efekata i neprincipijelnosti susjedne države.


U posljednje dvije sedmice broj novozaraženih postepeno se počeo povećavati u brojnim zemljama Evrope, pa tako i u BiH. Ipak, teško se države odlučuju na uvođenje radikalnih mjera kao u martu i aprilu jer je svima jasno da bi tako nešto bilo višestruko pogubno za ekonomiju.

Stručnjaci poručuju da je virus tu i bit će vjerovatno još dugo te da treba naučiti živjeti s tim. A to podrazumijeva paralelno pridržavanje preporuka i koliko-toliko vraćanje normalnim tokovima života.

U BiH još važe mjere da u državu mogu ući samo državljani BiH te građani Hrvatske, Srbije i Crne Gore bez ikakvih ograničenja. S tim u vezi BiH je prilično još uvijek zatvorena.

Samoizolacija za BIH, Srbiju i Crnu Goru, ali ne i državljane za druge zemlje EU: Još jedna od (P)raznih priča o „dobrosusjedstvu?!

S druge strane u Hrvatsku bez ikakvih ograničenja i mjera mogu ući državljani čak 10 evropskih zemalja. Iz BiH u Hrvatsku se može jedino ako idete poslovno ili ako dokažete svrhu, a to između ostalog podrazumijeva i plaćeni turistički aranžman. I to je za veliki broj bh. građana bilo dovoljno olakšanje pa su kao svoj izbor ljetnog odmora već izabrali hrvatsku obalu.

Međutim s obzirom na rast novozaraženih i u Hrvatskoj, blagi skandal u vezi otkazivanja teniskog turnira u Zadru, vlasti naših zapadnih susjeda su počeli koketirati sa novim mjerama. I naravno prema kome bi drugome nego prema BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

Hrvatska i ne pomišlja da filteriše ulazak državljana iz 10 zemalja EU, gdje također postoji rast novozaraženih. Ali, za svoje istočne susjede već razmišljaju o oštrijim mjerama. Ministar Božinović otvoreno je kazao da će to vjerovatno značiti samoizolaciju za one koje dolaze u Hrvatsku iz BiH, Srbije, Crne Gore, a vjerovatno i za državljane Kosova i Sjeverne Makedonije.

Prvo pitanje koje se nameće nakon takve najave je: Kako to Hrvatska planira ugostiti turiste iz BiH i drugih istočnih i južnih susjeda ako ih planira dočekati obaveznom samoizolacijom? Kako je to Hrvatska sigurna da im je za rast novozaraženih najodgovornija BiH i drugi istočni susjedi, a nisu krivi oni sami? Koliko se Hrvati uopće pridržavaju propisanih mjera? Nose li maske?

Nesumnjivo je da se svaka država štiti najbolje što može, ali principijelan i fer odnos je neminovan i to naročito prema susjedima koji su vam bez ograničenja otvorili granicu.

Pokretanje ekonomije, a posebno preko turizma je isuviše važno da bi se ograničavalo ili uslovljavalo obaveznim samoizolacijama, koje ukoliko Hrvatska nametne, teško da će računati na goste iz BiH ovog ljeta. A to su već pitanja na koja će odgovorni u Vladi Hrvatske odgovarati i hrvatskim hotelijerima i turističkim radnicima prenosi Klix.

rhdr
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79