Šta nam to političari rade: Plate primaju, na sjednice ne dolaze, a narod ispašta

Šta nam to političari rade: Plate primaju, na sjednice ne dolaze, a narod ispašta


Građani Bosne i Hercegovine sve više izražavaju nezadovoljstvo zbog ponašanja političara koji primaju visoke plate, a često ne dolaze na sjednice, blokirajući tako rad domova i parlamenta.

Međutim, kada je u pitanju usvajanje budžeta, dogovori se brzo postignu, ostavljajući građane da se pitaju zašto ne mogu riješiti i ostale goruće probleme.

Visoke plate, niska prisutnost

Političari u Bosni i Hercegovini primaju visoke plate, koje su daleko iznad prosječne plate građana koje predstavljaju. Unatoč tome, njihova prisutnost na sjednicama je često niska. Odsustva i nedolasci su postali uobičajena pojava, što ozbiljno narušava efikasnost rada zakonodavnih tijela. Građani se s pravom pitaju zašto se njihovi predstavnici ne pojavljuju na sjednicama koje su ključne za donošenje odluka koje utiču na njihov svakodnevni život.

Blokade i političke igre

Osim nedolazaka, političari često blokiraju rad domova i parlamenta iz političkih razloga. Različite stranke koriste bojkote i odsustva kao sredstva za postizanje svojih političkih ciljeva, dok istovremeno zanemaruju potrebe i interese građana. Takve blokade dodatno usporavaju ionako komplikovan i spor zakonodavni proces, čineći ga gotovo nefunkcionalnim.

Brzi dogovori oko budžeta

Iako su često nesposobni da se dogovore oko ključnih pitanja kao što su reforme, socijalna pitanja ili borba protiv korupcije, političari se iznenađujuće brzo dogovore kada je u pitanju usvajanje budžeta. Ovaj prioritet pokazuje da su političari itekako svjesni svojih finansijskih interesa i da su spremni postići kompromis kada su njihovi lični prihodi u pitanju. Građani s pravom osjećaju ogorčenost zbog ovakvog ponašanja, jer su svjesni da političari mogu postići dogovor kada žele, ali biraju da to ne čine kada su u pitanju drugi važni zakoni i reforme.

Narod ispašta

Zbog ovakvog ponašanja političara, narod svakodnevno ispašta. Nedonošenje ključnih zakona i reformi direktno utiče na kvalitet života građana. Socijalne i ekonomske reforme koje bi mogle poboljšati životni standard ostaju na čekanju, dok političari nastavljaju sa svojim igrama moći. Građani su sve više frustrirani i osjećaju se izdanima od strane onih koje su izabrali da ih predstavljaju.

Zaključak

Građani Bosne i Hercegovine zaslužuju bolje od političara koji primaju visoke plate, a ne dolaze na sjednice i blokiraju rad zakonodavnih tijela iz političkih razloga.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija