Šta natjera čovjeka da “digne ruku” na najrođenijeg?

Sarajlije je prije nekoliko dana duboko potresao slučaj likvidacije 37-godišnjeg Semira Ivazovića kojeg je, u stanu u kojem su živjeli, hicima iz pištolja likvidirao njegov otac, penzionisani policajac Mujaga.

U nevjerici se prepričavao slučaj i komentarisalo koliko je strašna činjenica da neko svom rođenom djetetu oduzme život, a nisu izostali ni brojni komentari na društevenim mrežama.

Ovi nije ni prvi, a vjerovatno ni posljednji slučaj da roditelj digne ruku na dijete, a dešava se i obrnuto, pa tako često u medijima možemo pročitati naslove kako je dijete pokušalo likvidirati ili je likvidiralo roditelja, piše Faktor.

Takav slučaj dogodio se nedavno u Gorskoj Ravnoj kod Prijedora, gdje je Marko Šabić ubo nožem u leđa svog oca Vjekoslava. To je prošlo gotovo i nezapaženo, jer je ovaj 44-godišnjak, pucao i likvidirao policajca Slađenka Tubina, koji je došao da smiri situaciju. Otac je u ovom slučaju preživio, a sin će vjerovatno biti upućen na liječenje na Psihijatrijsku kliniku na Sokocu. Šabić je, inače, osoba koja se više puta liječila na psihijatriji, a već je na jednom ranijem suđenju oslobođen zbog toga što je psihički bolesnik.

Narušen sistem vrijednosti

Neuropsihijatar dr. Omer Ćemalović objašnjava kako postoji mnogo razloga zbog čega roditelj digne ruku na svoje dijete ili obrnuto. Smatra kako u društvu već 30 godina vlada atmosfera u kojoj je narušen sistem vrijednosti, prioriteta, te vlada etička i moralna deformacija društva, što, kaže, postaje način življenja u ovoj zemlji.

– U takvoj atmosferi, istovremeno uz alkohol, drogu, ličnosti roditelja i zapuštanju vaspitanja djece, bilo da se radi o oboljenjima kao što su PTSP, naglim promjenama ličnosti nakon traumatičnih iskustava, poput logora i slično, imate čitav jedan niz negativnih faktora i elemenata koji utječu na formiranje tih osoba – navodi dr. Ćemalović.

Rasturene porodice

Ćemalović kaže da, između ostalog, igrice na kompjuteru i mobitelu, te dostupnost informacija i interneta, na jedan način doprinose tome se radiklano mijenja tradicionalni odnos između majke, oca, kćerke, brata ili sestre.

– Porodice su rasturene. U Norveškoj sam bio svjedok gdje je sin likvidirao oca, tako što ga je nogom udario u glavu i on je preminuo. To je bilo još 1995. godine, znači ne dešava se samo kod nas i ne samo sad. Mnogo je značajan razlog zbog čega do toga dolazi. Najčešće tu upliv ima alkohol i droga, te drugi elementi koji dovode do deformacije u strukturi ličnosti, od emocionalnih i asocijalnih poremećaja, pa nadalje – ističe sagovornik.

Naglašava kako uzrok tome svakako može biti i duševna bolest. Dodaje kako se ovaj vid nasilja između najbližih srodnika može dogoditi pod utjecajem bolesnih ideja, iz bolesnih stanja, u razdraženom stanju, te “tokom konflikta koji je doveo do suženja svijesti ili se radi o takvom suženju svijesti kod osoba koje imaju deformitet poremećaja ličnosti”.

– Može biti i da je čovjek bolestan. Imate koliko god hoćete situacija sa su duševni bolesnici paranoidni prema svojim roditeljima ili obrnuto. Imao sam pacijenta koji je majku likvidirao željeznom šipkom po glavi… Svakodnevno imamo nasilje u porodici, nasrtaje prema roditeljima obojene krvnim deliktom, ili se radi o duševnom oboljenju ili konfliktom situacijom, gdje tako reaguju na to – kazao je dr. Ćemalović.

Naglasio je kako, nažalost, se ovim problemom niko ne bavi niti se nešto strateški pokušava uraditi na tom planu.

– Mi dolazimo u ituaciju da se na taj način društvo, pod utjecajem tih faktora, deformiše kao rak rana – zaključio je naš sagovornik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79