Šta nije jasno?! Zalihić odbrusio: Odakle vam nagon da tražite manjkavosti u našim peporukama? Epidemija vrišti!

Trenutno je izliječeno i oporavljeno 42, hospitalizirano 52 a na respiratoru se nalazi pet osoba dok je otpušteno iz bolnice pet osoba. Ukupan broj zaraženij je 5.416

Na današnjoj konferenciji Kriznog štaba Kantona Sarajevo kazali su da je u glavnom gradu naše zemlje ukupno novozaraženo 137 osoba koronavirusom.

Kako navodi Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS kazala je da ukupno testirano 535 osoba.

– Trenutno je izliječeno i oporavljeno 42, hospitalizirano 52 a na respiratoru se nalazi pet osoba dok je otpušteno iz bolnice pet osoba. Ukupan broj zaraženij je 5.416.

 

– Bitno je da se građani koji su u kućnoj izolaciji moraju se pridržavati pravila i preporuka. Danas smo se u širem broju okupili kako bi dali odgovore na neka možda pitanja koja nisu bila jasna. Moram da budem direktna i da kažem da nisam ja ta koja donosi odluke nego Krizni štab KS. Dakle, 15. oktobra Federacija je propisala obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru kao i na otvorenom uz poštivanje distance, istakla je Pilav.

Kako kaže smatra da nema potrebe za detaljnim poštivanjem nove naredbe da je dozvoljeno 30 osoba u zatvorenom i 60 na otvorenom prostoru.

– Mi sm odlučili da pooštrimo mjere i još jednom damo značaj. Moram da kažem da polako ulazimo u period gripe, a gripa se još uvijek nije pojavila. Podsjećamo, prema naredbi Federalnog Kriznog štaba 50 je bilo dozvoljeno na otvorenom a 100 osoba na otvorenom prostoru. Mi smo to smanjili na 30 i 60. Dakle, tu ne trebaju dodatna objašnjenja jer onda da li se uopšte poštovala naredba Federalnog Kriznog štaba, šta je bilo onda sa ovim pravilom od 50 i 100 ljudi, kazala je Pilav.

Navodi da se osjeća kao da tek pišu naredbe.

– Sve preporuke Zavoda Federacije kao takve ostaju na snazi, izuzev smanjena broja ljudi na zatvorenom i otvorenom prostoru, istakla je Pilav.

Adem Zalihić, direktor JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo kazao je da koronavirus još uvijek tu.

– Imamo određen broj građana koji nemogu da prihavte da je korona tu. Ako to prihvatimo da smo svi na jednoj strani a korona na drugoj, onda ćemo moći odgovoriti zadatku. Odgovorno tvrdim da mnogi drugi Krizni štabovi preuzimaju naše preporuke. Građani se moraju pridržavati preporuke, tražit neke nedostatke. Ne mogu da dokučim odakle jedan nagon da sugrađani traže manjkovost u našim preporukama. Epidemija vrišti, obaraju se crni rekordi. Molim vas poštujte preporuke Kriznog štaba KS, istakao je Zalihić.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79