Šta označava lampica EPC na instrument tabli?

Na instrument tabli vozila mogu se pojaviti razne vrste poruka koje vas obavještavaju o nepravilnom radu jedne od komponenti ili kvaru. Jedan od njih je kontrolna lampica EPC.

Među mnogim porukama i prepoznatljivim kraticama, npr. ABS ili ESP, koje se odnose na elektronsku kontrolu stabilnosti vozila, EPC je relativno nečitljiv simbol.

Ako se ova poruka pojavi na nadzornoj tabli, to ukazuje na probleme u radu automobila koji su posljedica električnog kvara.

To može značiti gotovo sve ako se tiče značajnih abnormalnosti – od netačnih vrijednosti na senzorima motora do kvara senzora kočionog svjetla ili temperature rashladne tečnosti. Da biste tačno odredili uzroke kvara, upotrijebite dijagnostički kompjuter.

Trošak elektroničke dijagnoze kvara je oko 50 maraka.

Zanimljivo je da je pokazatelj EPC-a najčešći u automobilima VW Grupacije potpuno nezavisan od pokazatelja (Check Engine), što vidimo na slici. Na primjer, štop svjetla koja se ne pale neće biti povezana s indikatorom provjere motora, jer se ne tiču ​​rada motora.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79