Šta piše u optužnici protiv Velje Nevolje i ekipe: Otimali i klali zbog novca i prevlasti

U optužnici koja je prošla prvu provjeru suda i već u toku dana bi mogla da bude dostavljena Veljku Belivuku, poznatijem kao Velja Nevolja, Marku Miljkoviću i ostalim optuženima koji se nalaze u pritvoru, kako piše Kurir, navodi se da je kriminalna grupa formirana u periodu od počekta 2019.

Paravan navijačke grupe

– Belivuk i Miljković stvorili su plan da se pod paravanom navijačke grupe “Principi” vrše krivična djela ubistva, otmice, neovlaštena proizvodnja, držanje i promet drogom i oružjem, kako bi se pored imovinske koristi stekao i primat u kriminogenoj sredini zastrašivanjem suparničkih kriminalnih grupa, preuzimanje prevlasti na tržištu droge, ubistva pripadnika drugih kriminalnih grupa, a koji plan su ostali pripadnici kriminalne grupe koji su postali njeni članovi prihvatili i svako od njih po nalozima i uputstvima organizatora preduzimali određene radnje u cilju njihove realizacije – navodi se, kako piše Kurir, u optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal.

U ovom dokumentu, detaljno je opisano na koji način su pripadnici kriminalne grupe planirali, a potom namamili, ubili i sakrili tragove pet ubistava. Riječ je o Milanu Ljepoji, Goranu Veličkoviću Goksiju, Zdravku Radojeviću, Aleksandru Gligorijeviću i Lazaru Vukićeviću.

Kao motiv za zločine, poslije prikupljanja brojnih dokaza, proizilaze bezobzirana osveta, ali i koristoljublje.

– Za ova krivična djela može se izreći kazna od 20 godina ili doživotni zatvor – navelo je tužilaštvo, koje je u optužnici na nekoliko stotina strana detaljno opisalo na koji način su ubijeni mučeni, ali i kako su ukljanjani tragovi zločina, jer tijelo ni jednog od njih nije pronađeno.

Prema saznanjima Kurira, u optužnici su citirani dijelovi iskaza svjedoka-saradnika, Bojana Hrvatina, koji je opisao svoju, ali i uloge svakog od osumnjičenih u zločinima.

– Analizirani su i iskazi drugih svjedoka, materijalni tragovi, kao i snimci koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih djela. Također, predloženo je saslušanje okrivljenih, oštećenih kao i svjedoka pred sudskim vijećem, ali i slušanje presretnutih telefonskih razgovora – objašnjava sagovornik.

Prva provjera suda

Drugi dio optužnice, kako navodi, odnosi se na dokaze koji potvrđuju sumnje da je kriminalna grupa trgovala drogom i oružjem, od kojih je dio pronađen u bunkeru na stadionu FK Partizan.

– Optužnica je prošla prvu provjeru suda, i sada će biti dostavljena okrivljenima i njihovim braniocima. I okrivljeni koji su u pritvoru dobit će je i oni, kao i svi ostali, imaju pravo na prigovor na nju – objašnjava sagovornik Kurira.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79