Šta policija Dupovcu i Mutapu stavlja na teret u slučaju Memić?!

U jutrošnjoj akciji SIPA-e u vezi s predmetom “Dženan Memić” zvanično su uhapšene dvije osobe na području Kantona Sarajevo, koje su osumnjičene za organizovani kriminal.

Kako smo već izvijestili, uhapšeni su nekadašnji šef Odjela za saobraćajne nesreće MUP-a KS Hasan Dupovac i Zijad Mutap, otac Alise Mutap, koja je prisustvovala stradanju Dženana Memića.

Oni se, kako saznajemo, terete zbog sumnje na počinjeno krivično djelo organizovanog kriminala u vezi s krivičnim djelima pomoći počinitelju nakon počinjenog krivičnog djela i protuzakonitog posredovanja, a sve u vezi sa članom 7. Zakona o Sudu BiH.

Tokom pretresa dva stambena objekta, koje koriste osumnjičeni, oduzeti su predmeti koji će biti korišteni kao dokazni materijal u istrazi.

U toku je kriminalistička obrada nad uhapšenima, nakon čega će biti ispitani u prisustvu stručnih saradnika tužilaštva.

Dupovac je, kako je ranije rečeno, bio prvi koji je razgovarao s ocem stradalog Dženana Murizom Memićem i pritom mu otkrio informacije o smrti njegovog sina, a koje nisu službeno zabilježene.

Prema riječima Muriza Memića, te prema izvještaju ad hoc tijela Komisije za sigurnost, Hasan Dupovac je bez ovlaštenja tužioca davao Murizu detalje o kobnoj noći, odnosno da je Dženan udaren drvenim predmetom, a da je automobil, za koji se kasnije vjerovalo da ga je usmrtio, samo bio na mjestu događaja. To je Dupovac, kako je i sam kazao, saznao putem prijateljskih veza, a ne službenim putem.

On je također nezakonito prisustvovao obdukciji tijela Dženana Memića, što je i sam priznao, no o tome nije sačinio službenu zabilješku.

Ono što mu porodica Memić najviše zamjera je to što je Alisu Mutap ispitivao zajedno s njenim roditeljima, iako je punoljetna, kao i to da je, kako tvrdi porodica, upravo on pokušao otkupiti automobil za koji je utvrđeno da je bio na mjestu događaja kobne noći u februaru 2016. godine.

Drugi osumnjičeni je Zijad Mutap, otac Alise Mutap koja je te noći bila u društvu Dženana Memića, ali koja se tokom procesa nije sjećala dešavanja iz noći 8. februara 2016. godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79