Šta predstavlja prsten na ruci: Mladić sebe i dalje smatra liderom, odnosno “vođom plemena”

Tokom izricanja drugostepene presude ratnom zločincu Ratku Mladiću, mnogi su primijetili jedan poseban detalj. Naime Mladić je na lijevoj ruci nosio prsten čija simbolika se može tumačiti na više načina.

Doživotna kazna Ratku Mladiću: Kriv je!

Kako se može primijetiti, Mladić je na lijevoj ruci imao prsten na kojem je prikazana glava indijanskog poglavice.

Iako prstenje ovakvog tipa ne mora predstavljati skupocjen detalj na ruci muškarca ili žene, često za sobom krije određenu simboliku koja se može tumačiti na više načina.

Noseći ovaj prsten, Mladić je na određeni način poslao poruku kako sebe i dalje smatra liderom, odnosno “vođom plemena”, što zapravo predstavlja i definiciju pojma poglavica.

Mladić tokom suđenja nosio specifičan prsten (Foto: EPA-EFE)
Mladić tokom suđenja nosio specifičan prsten (Foto: EPA-EFE)

Naročito interesantno jeste i to što prsten pored lika poglavice sadrži i tzv. indijanska pokrivala za glavu što se kod pripadnika indijanskih plemena često znalo vidjeti kod poglavica, ali i ratnika.

Stavljanjem pernatih ukrasa na glavu, Indijanci su slali poruku da su upravo oni “najhrabriji” i “najmoćniji” predstavnici njihovog plemena.

Iako je presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić poznat kao ljubitelj prstenja, čini se kako je na ovaj način “skrivenim” motivima nastojao poslati poruku u svijet o svojoj “hrabrosti”.

Značka sa cvijetom Natalijine ramonde

Pored prstena koji je Mladić nosio tokom izricanja drugostepene presude, ratni zločinac je zaintrigirao javnost i sa nakitom i detaljima na kravati koje je nosio tokom izricanja prvostepene presude 2017. godine.

Mladić tokom izricanja prvostepene presude (Foto: EPA-EFE)
Mladić tokom izricanja prvostepene presude (Foto: EPA-EFE)

Tada se Mladić na suđenju pojavio u odijelu, a na kravati je nosio znak Komunističke partije Ruske Federacije. Pored oznake Komunističke partije, Mladić je na reveru sakoa nosio i značku s cvijetom Natalijine ramonde. Ovaj cvijet poznat je i kao “cvijet feniks” kojim se u Srbiji obilježava Dan primirja.

U javnosti se Natalijina ramonda opisivala kao “cvijet feniks” koji može oživjeti čak i kada se potpuno osuši te na određeni način simbolizuje i pobjedu srpske vojske u Prvom svjetskom ratu tokom bitke na Kajmakčalanu gdje su se sukobile vojska Srbije i Bugarske.

Još jedan prsten obilježio Mladićev život na slobodi

Iako se u javnosti pojavio noseći prsten s likom indijanskog poglavice, život Ratka Mladića obilježio je još jedan prsten zbog kojeg je zapravo i završio u Haagu.

Naime tokom rata u Bosni i Hercegovini Mladić je nosio zlatni pečatni prsten s crnim poludragim kamenom. Upravo ovaj prsten bio je i jedan od glavnih detalja na osnovu kojih je krvnik i zločinac iz Bosne i Hercegovine uhapšen.

Fotografija Mladića iz perioda agresije na BiH (Foto:CNN)
Fotografija Mladića iz perioda agresije na BiH (Foto:CNN)

Naime prilikom potrage za Mladićem, građani su policiji i drugim pripadnicima sigurnosti prijavljivali određene detalje koji su policiju mogli dovesti do ratnog zločinca.

Jedan od policijskih doušnika upravo je po pečatnom prstenu prepoznao Mladića te je informacije o njegovoj lokaciji prijavio policiji.

Specijalci su proveli brzu akciju hapšenja, a Mladić, koji je bio u kući s rođakom nije pružao otpor niti je bio naoružan. Mladić je s pečatnim prstenom otišao i u pritvor Haškog suda, ali nakon nekog vremena skinuo ga je i dao sinu Darku piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79