Šta se čeka dok se zatvaramo? Protest zbog lockdowna, građani podržavaju zatvaranje

Glumica Arma Tanović Branković također je u anketi dala svoje mišljenje o najavljenim mjerama: -Apsolutno podržavam. Ja bih sve zatvorila dva mjeseca. Moja djeca po zidovima hodaju koliko su zatvoreni a dobili su koronu.

Zašto Sarajevo ide u lockdown: Raste broj hospitaliziranih, sve više ljudi u Covid centrima

U Kantonu Sarajevo su za danas planirani protesti zbog najavljenog lockdowna za vikend, najglasniji u nezadovoljstvu su ugostitelji koji traže konkretno saniranje negativnih posljedica koje im donose mjere borbe protiv koronavirusa.

Nakon što je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto objavio sinoć da za vikend neće raditi ništa osim benzinskih pumpi, apoteka i trgovina hranom, ugostitelji i muzičari su se ekspresno organizovali na društvenim mrežama i u manjem broju okupili ispred zgrade kantona negodujući zbog donesenih mjera.

Isto, ali u značajno većem broju su najavili i za danas, a tačno vrijeme okupljanja rečeno je da će biti poznato uskoro.

Iako ugostitelji negoduju zbog novog seta mjera, sudeći prema anketi Oslobođenja, zanimljivo je da je mnogo građana pozdravilo lockdown, uz komentare da je to odavno trebalo uraditi.

Ugostitelji u Sarajevu će i danas protestovati zbog lockdowna

Povodom najavljenog lockdowna u Sarajevu u dane vikenda razgovarali smo i sa direktoricom KCUS-a Sebijom Izetbegović, koja već izvjesno vrijeme upozorava na tešku epidemiološku situaciju. Međutim, prema njenom mišljenju, ni ovakve parcijalne odluke nisu rješenje.

Izetbegović: Forto nije epidemiolog, ovo zvuči kao “radimo nešto, a ne znamo ni šta, ni kako postići rezultat”

Sa mišljenjem generalne direktorice KCUS-a slaže se i mnogo bh. građana.

image

Anketa Oslobođenja

-Dok je u drugim državama vladao lockdown, vlasti su pripremale plan kako obezbijediti dovoljan broj vakcina i kako spasiti ekonomiju. U međuvremenu su obezbijedili pomoć i podršku malim i velikim poduzećima, građanima i kome god je pomoć bila potrebna. Ukoliko se uvede kod nas lockdown, šta mi čekamo ? Ako je lockdown rješenje , trebali bi znati za što je rješenje. Da li dok čekamo vakcine? Ako jeste, ok podržavam. Ako ne čekamo vakcine šta rješava lockdown?, samo je jedna od rekacija građana u anketi našeg portala.

image

Anketa Oslobođenja

Glumica Arma Tanović Branković također je tada svoje mišljenje o najavljenim mjerama.

-Apsolutno podržavam. Ja bih sve zatvorila dva mjeseca. Moja djeca po zidovima hodaju koliko su zatvoreni a dobili su koronu, napisala nam je bh.glumica.

No, bilo je i onih koji su za lockdown ali da on ima smisla, jer mnogi smatraju da ovakva odluka bez obrazloženja zbog čega se vjeruje da će polučiti rezultate nije ispravna.

Podsjećamo, sinoć je sa skupa poslata poruka da ugostitelji nemaju ništa protiv bilo kakvih epidemioloških mjera dok god ih prate i adekvatne ekonomske mjere. Ranije je premijer Forto kazao da vlada razgovara o rješenjima za privredu, a ugostiteljima je obećao nadoknadu štete.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79