Šta se čeka: Šta se dešava sa vakcinacijom u Zetri koja je prekinuta prije sedam dana?

U utorak, 27. aprila, završena je prva faza masovne imunizacije stanovništva protiv COVID-a 19, sa 12.800 doza AstraZeneca vakcine, koliko ih je stiglo u prvom kontingentu.
Svaka doza vakcina u ukupnom broju od 12.800, dodijeljena Kantonu Sarajevo (KS), tačno se zna gdje je raspoređena i iskorištena, saopćeno je iz Vlade KS-a, povodom interesa dijela javnosti vezano za objavu o obustavi vakcinacije u Zetri, te sumnje o nestanku dijela vakcina.

Jučer je u našu zemlju stigao novi kontingent vakcina. Kontaktirali smo Armana Šarkića, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS i član kriznog štaba KS, kako bismo dobili odgovor na pitanje, kada će početi drugi krug vakcinacije u KS?

“Poznato je da od ukupne sume vakcine koja je dostavljena putem Covax mehanizma u našu zemlju, kanton Sarajevo ima pravo na 21 posto. Mi sa nestrpljenjem ponovo čekamo nove količine kako bi ponovo aktivirali Zetru, u kojoj je rađena dezinfekcija za vrijeme trajanja ovog praznog hoda. Prema našoj procjeni, druga polovina maja i juni bi trebali biti obilježeni sa masovnijom imunizacijom u KS”, rekao je Šarkić za naš portal.

U skladu sa količinama koje budu dostavljene bit će precizirana i starosna dob, koja će u narednom periodu biti na redu za vakcinaciju.

“Sve zavisi koliko ćemo vakcina imati na terenu. Isto tako ćemo širiti zdravstvene kategorije. Prioriteti su i onkološki pacijenti kao i pacijetni sa transpalatacijom. Vjerovatno ćemo spustiti na 65 godina. Sa novim količinama obuhvatit ćemo i ostale rizične skupine. Svakako svoje mjesto bi trebao naći i javni sektor, obrazovni sistem, medije, uposlenike na šaleterima, sigurnosne snage i ostale. Ali, sve je to uslovljeno sa dolaskom vakcina”, rekao je za Soruce Arman Šarkić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79