Šta se dešava s novcem i dugovima na kreditnim karticama nakon što umrete?

Znate li šta se dešava s dugovima na kreditnim karticama, ali i novcem koji ostane u banci nakon što umrete? Nerijetko se desi da porodica nema pristupne podatke, osoba nije ostavila testament, niti je prenijela punomoć na neku osobu.

Poslali smo upit nekolicini banaka u BiH s ovim pitanje, a za Radiosarajevo.ba su iz Sberbank, Raiffeisen Bank i UniCredit Bank pojasnili su koja je procedura.

“U skladu s pozitivnim propisima, nasljednici mogu podići sredstva s računa preminulog klijenta samo na osnovu provedenog ostavinskog postupka, a po pribavljanju Rješenja o nasljeđivanju.

Nakon što pribave pomenuto rješenje, nasljednici trebaju u poslovnici banke prijaviti smrt klijenta i tom prilikom će dobiti sve neophodne informacije.

U toku provođenja ostavinskog postupka, neophodno je da nasljednici informišu notara o računima za koje pretpostavljaju/znaju da je preminuli imao u banci/bankama, a kako bi informacija bila ispravno navedena u ostavini”, kazali su za Radiosarajevo.ba iz Raiffeisen banke.

Iz Sberbank su nam također kazali isto – dakle, prilikom ugovaranja ostavinske rasprave, klijenti nasljednici navode sve banke kod kojih preminuli ima račun, te da su nasljednici eventualnih sredstava, ali i dugovanja po kreditima.

Svi nasljednici dolaze u banku s Rješenjem Suda, koje je pravosnažno, te pristupaju eventualnoj isplati/uplati sredstava.

Iz UniCredit Bank ističu kako shodno relevantnim propisima, punomoći po računu umrlog klijenta prestaju važiti u trenutku njegove smrti, te se račun blokira po saznanju za činjenicu smrti i obustavljaju obračuni redovnih mjesečnih naknada za račun odnosno račune koje je umrli klijent koristio.

Imovina umrlog klijenta u trenutku njegove smrti postaje imovina njegovih nasljednika, pa tako i sredstva na računu te se nakon okončanja ostavinskog postupka u kojemu se raspoređuje imovina ostavitelja nasljednicima i prezentacije banci pravomoćnog rješenja o nasljeđivanju, novčana sredstva na računu u banci isplaćuju nasljednicima u skladu sa sadržajem rješenja o nasljeđivanju. Nakon što je izvršena isplata novčanih sredstava nasljednicima, u skladu s internim procedurama banke, račun umrlog klijenta se zatvara.

“Ako se u određenom slučaju neće u odnosu na novčana sredstva u banci ili ukupnu imovinu umrlog klijenta provoditi ostavinski postupak zbog postojanja ugovora o doživotnom uzdržavanju i sl., tada se novčana sredstva isplaćuju davatelju uzdržavanja nakon što se dokumentira ispunjenje svih zakonom propisanih uvjeta za isplatu novčanih sredstava”, pojasnili su iz UniCredit Bank.

Kad su u pitanju dugovi, njih, baš kao i imovinu, prema odredbama Zakona o nasljeđivanju, nasljeđuju osobe koje se nisu odrekle nasljedstva, i to u trenutku smrti korisnika kartice ili kredita.

Kad su u pitanju dugovi po kreditima, obaveze vraćanja regulirane su ugovorom o kreditu te će one ovisiti o tome je li pojedinačni ugovor sklopljen sa sudjelovanjem sudužnika odnosno jamaca, ili bez njih.

U ovom prvom slučaju, nakon smrti korisnika kredita obavezu vraćanja ugovorenog iznosa tražbine, logično, preuzimaju sudužnici, i to neovisno o činjenici je li pokojni korisnik kredita imao nasljednike, a u situacijama u kojima sudužnika nije bilo, vjerovnik odnosno banka ima zakonsko pravo, u skladu sa odredbama Zakona o nasljeđivanju, zahtijevati naplatu dužne tražbine od ostaviteljevih nasljednika, i to do visine vrijednosti naslijeđene imovine.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79