Šta se dešava sa cijenom meda ove godine? Nema tegle ispod 20 KM!

Većina trebinjskih pčelara rasprodala je zalihe meda, budući da je velika potražnja za ovim proizvodom usljed epidemije koronavirusa, a prošla godina bila je izrazito loša za proizvodnju, kaže predsjednik trebinjskog Udruženja pčelara “Leotar” Obrad Ninković.

Zalihe meda

– Zalihe meda su se trošile iz prethodnih godina, a epidemija korone pospješila je prodaju meda. Ljudi su kupovali med da bi zaštitili zdravlje i ojačali imunitet. Sve zalihe meda su rasprodate – naglašava Ninković.

Ističe da meda nema na tržištu, jer je prošla godina bila katastrofalna za trebinjske pčelare zbog lošeg vremena tokom proljeća te da su neke količine uspjeli dobiti oni koji su svoja pčelinja društva preselili u više krajeve u područje Gacka, Čemerna ili Kalinovika.

Viša cijena

On napominje da zalihe od prošle godine za prodaju imaju pčelari s više pčelinjih društava, pa se med može naći u manjim količinama u maloprodaji, ali je nešto skuplji.

– Maloprodajna cijena bila je oko 18 KM, a sada ju je većina pčelara podigla na 20 KM. Znamo da cijena zavisi od potražnje, a potražnja je bila veoma velika – pojašnjava Ninković.

Kada je riječ o ovogodišnjem prinosu, Ninković kaže da prvo vrcanje pčelari očekuju u drugoj polovini juna te da je još rano govoriti o tome kakva će ova godina biti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79