Šta se dešava sa slučajem djevojčice Nadin? Šutnja kao odgovor i mjesecima nakon što je slučaj prijavljen Tužilaštvu

Nakon što je predsjednik Ljekarske komore FBiH prim. dr. Harun Drljević uputio dopis kojim traži izjašnjenje Ljekarske komore KS o poduzetim radnjama u predmetu protiv administrativne šutnje Ljekarske komore KS, a ujedno i prijave roditelja Nadin protiv generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović i drugih zbog povrede dužnosti ljekarskog zvanja i etičkog kodeksa uskraćivanjem liječenja i prava na izmještanje na liječenje izvan BiH, i dalje nema odgovora ni sa jedne strane o ovom pitanju.

Kontaktirali smo majku Aminu Smajlović koja nam je potvrdila ove navode te kazala kako je kontaktirala i nadležno Tužilaštvo da provjeri u kojoj je fazi premet. Dobila je usmeni odgovor da je premet ‘u radu’, a i pismeno su joj se isto izjasnili.

“Nije donesena tužilačka odluka”, kratko je napisano u dopisu Kantonalnog tužilaštva.

Roditeljima Amini i Denisu Smajloviću pojasnio je predsjednik Federalne ljekarske komore da drugostepeni organ (što bi bili oni) može djelovati samo u slučaju kada se završi procedura u prvostepenom postupku. Ovo je bio prvi put da neko traži ispitivanje odgovornosti za odbijanje liječenja, te da se traži odgovor zašto je došlo do administrativne šutnje Ljekarske komore KS, no i na ovaj dopis, kao i upite roditelja prema Tužilaštvu, odgovor je šutnja.

U međuvremenu Nadin i dalje nije kontaktirana sa KCUS-a i sve pretrage trenutno mora obavljati ili u Tuzli ili u Općoj bolnici.

“Nadin ima tercijalnu dijagnozu i još je duga borba u liječenju pred njom. I da je ova priča tragično završila zbog nepružanja zdravstvene pomoći, ja bih vjerovatno isti odgovor dobila od Tužilaštva”, zaključila je Amina Smajlović, majka djevojčice Nadin.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79