Šta se dešava sa slučajem djevojčice Nadin: Šutnja kao odgovor?

Šta se dešava sa slučajem djevojčice Nadin? Šutnja kao odgovor i mjesecima nakon što je slučaj prijavljen Tužilaštvu

Utorak, 25.08.2020. | Vijesti Nakon što je predsjednik Ljekarske komore FBiH prim. dr. Harun Drljević uputio dopis kojim traži izjašnjenje Ljekarske komore KS o poduzetim radnjama u predmetu protiv administrativne šutnje Ljekarske komore KS, a ujedno i prijave roditelja Nadin protiv generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović i drugih zbog povrede dužnosti ljekarskog zvanja i etičkog kodeksa uskraćivanjem liječenja i prava na izmještanje na liječenje izvan BiH, i dalje nema odgovora ni sa jedne strane o ovom pitanju.

Kontaktirali smo majku Aminu Smajlović koja nam je potvrdila ove navode te kazala kako je kontaktirala i nadležno tužilaštvo da provjeri u kojoj je fazi premet. Dobila je usmeni odgovor da je premet ‘u radu’, a i pismeno su joj se isto izjasnili.

“Nije donesena tužilačka odluka”, kratko je napisano u dopisu Kantonalnog tužilaštva. Roditeljima Amini i Denisu Smajloviću pojasnio je predsjednik Federalne ljekarske komore da drugostepeni organ (što bi bili oni) može djelovati samo u slučaju kada se završi procedura u prvostepenom postupku. Ovo je bio prvi put da neko traži ispitivanje odgovornosti za odbijanje liječenja, te da se traži odgovor zašto je došlo do administrativne šutnje

Ljekarske komore KS, no i na ovaj dopis, kao i upite roditelja prema Tužilaštvu, odgovor je šutnja. U međuvremenu Nadin i dalje nije kontaktirana sa KCUS-a i sve pretrage trenutno mora obavljati ili u Tuzli ili u Općoj bolnici.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79