Šta se dešava sa strankom koju je osnovao Silajdžić: Zapečaćena centrala, račun blokiran

Sud u Sarajevu presudio u korist bivše uposlenice stranke, koja je nezakonito dobila otkaz i koja traži odštetu od 87.967 KM

Da je Stranka za BiH (SBiH) koja je nekada činila okosnicu u vlasti Federacije, ali i na samom državnom nivou, gotovo u potpunosti posrnula, svjedoče informacije s trenutnog sudskog procesa u Sarajevu koji se vodi po tužbi Jasmine Aščić, bivše usposlenice koja je tužila ovu stranku zbog neisplaćenih plaća, naknada za minuli rad te obračuna doprinosa.

Piše: A. DUČIĆ

Sud je naime presudio u korist Aščić, te je dodatno u januru ove godine odredio mjeru osiguranja protiv SBiH na način da joj u roku od tri dana, na poziciji stručni saradnik za ekonomsko-finansijske poslove ili na drugim odgovarajućim poslovima, omogući nesmetano obavljanje poslova radnog mjesta.

Sud je ustanovio da je Stranka za BiH Jasmini Aščić nezakonito dala otkaz 2017. godine, zbog čega je prekršeno njeno Ustavom i evropskim konvencijama zagarantovano pravo. Njeno ukupno potraživanje iznosi 87.967 KM. Jasmini Aščić je, inače, ovo bilo posljednje radno mjesto. Trenutno je ova žena nezaposlena.

Ulaz u sjedište Stranke za BiH zapečaćen

Ulaz u sjedište Stranke za BiH zapečaćen

U žalbi advokata Stranke za BiH Općinskom sudu Sarajevo na mjeru osiguranja koju je donio ovaj sud stoji da su prostorije stranke u Ulici Fra Grge Martića br.2. zapečaćene i to zbog neplaćanja zakupnine. Nadalje, navodi se u ovoj žalbi, stranka još nije našla novu adresu jer joj je blokiran račun.

Na ročištu je, ističe se, saslušan i predsjednik SBiH Amer Jerlagić koji je detaljno objasnio situaciju u kojoj se stranka nalazi, jer se mnogi pitaju da li stranka uopše i postoji.

-Poznat je politički debakl SBiH, neuspjeh i na zadnjim izborima, tako da priliv sredstava iz godine u godinu sve manji, odnosno beznačajan, a od priliva sredstava zavisi i broj uposlenih u centrali stranke tako da na nivou BiH samo su dva uposlenika i to uposlenica za srednjom stručnom spremom u centrali stranke – kaže se u ovom dokumentu.

U obrazloženju presude stoji i kako je Jerlagić ne prima platu u stranci.

-Stranka za BiH u mandatu od 2006. do 2010. bila je među najjačim strankama u BiH. Tada su imali ogromna novčana sredstva i veliki broj zaposlenih. Već u mandatu 2010-2014 rezultat je bio više nego prepolovljen, a iz empatije prema zaposlenicima sve su ih zadržali na poslu. Mandat 2014.-2018. bio je veliki gubitak svih pozicija tako je stranka dovedena u situaciju da gotovo nije mogla servisirati osnovne obaveze i bili su primorani davati otkaze o radu pojedinim zaposlenicima – obrazložili su iz SBiH na sudskom ročištu.

Što se tiče samo spora sa SBiH, Jasmina Aščić je navela da je suprotna strana opstruirala njen povratak na posao uprkos sudskim presudama, što su iz SBiH negirali. Aščić je navela tokom sudskog procesa da se i ona nalazi u teškoj finansijskog situaciji. Ovaj predmet svoj epilog će uskoro dočekati na Kanatonalnom sudu Sarajevo.

Amer Jerlagić: Izlazimo iz te krize

Jerlagić u izjavi za Fokus.ba kaže da je nekoliko zaposlenika bilo tužilo stranku.

-Polako mi izlazimo iz te krize. Ogroman je novac plaćen, ali mislim da smo pri kraju s tim. Blokada će još trajati dok se ne završi spor s gospođom Aščić. Mi nemamo više nijedne tužbe protiv SBiH, a u zadnjih par godina više od pola miliona KM plaćeno je po raznim osnovama za razne tužbe zaposlenika. Nije se više imalo para, ljudima su dati otkazi, oni su tužili. Prema Zakonu o radu sud im je to priznavao – kazao je Jerlagić za Fokus.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79