Šta se dešava u Tuzlanskom kantonu: Sve više teških i složenih krivičnih djela

 

Analiza stanja sigurnosti za prošlu godinu u Tuzlanskom kantonu je pokazala da je došlo do povećanja broja krivičnih djela koja se odnose na posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, ali i ugrožavanja javnog prometa zbog omamljenosti.

Na području Tuzlanskog kantona u 2022. godini smanjen je broj evidentiranih krivičnih djela za njih 267 ili 6,8 posto u odnosu na godinu ranije, kao i broj podnesenih izvještaja tužilaštvima za 8,1 posto, navedeno je ovo u informaciji o stanju sigurnosti na području Tuzlanskog kantona za 2022. godinu, koji je danas prihvatila kantonalna vlada.

“Ako se posmatraju složeniji i teži oblici krivičnih djela, može se uočiti povećanje broja krivičnih djela pronevjera u službi, ugrožavanje javnog prometa zbog omamljenosti, posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, šumske krađe i drugo, dok je uočeno smanjenje broja krivičnih djela teška krađa, razbojništvo, ugrožavanje sigurnosti, nasilničko ponašanje i drugo”, istaknuto je u informaciji piše Klix.

U navedenoj informaciji posebno uočljivo je krivično djelo ugrožavanje javnog prometa zbog omamljenosti. Prema Krivičnom zakonu FBiH, počiniocem navedenog krivičnog djela se navodi osoba koja pod utjecajem alkohola ili drugih omamljujućih sredstava upravlja prijevoznim sredstvom, iako je zbog toga očito nesposobna za sigurnu vožnju.

Ukoliko time ugrozi javni promet na putevima na način da dovede u opasnost život ili tijelo ljudi ili imovinu većeg opsega, prema Krivičnom zakonu FBiH, predviđena je kazna zatvora do tri godine. S druge strane, ko ovo krivično djelo počini iz nehata, može dobiti novčanu ili kaznu zatvora do jedne godine.

Nadalje, kako je napisano u informaciji o stanju sigurnosti u TK, otkrivenost krivičnih djela prijavljenih po nepoznatom učiniocu iznosi 47 posto, dok je ukupne rasvjetljenost krivičnih djela, kako se ocjenjuje, zavidnih 71,4 posto.

“Evidentirano je i 40,5 posto manje prekršaja te je sankcionisan i manji broj učinilaca prekršaja za 38,4 posto. Posmatrano po strukturi prekršaja u 2022. godini, a u odnosu na 2021., uočljivo je smanjenje broja prekršaja odbijanja naređenja i omalovažavanja policijskih službenika – manje za 906 ili 78,9 posto. Ostalih prekršaja po Zakonu o javnom redu i miru je manje za 252 ili 45,2 posto, naročito drskog ponašanja, kojeg je manje za 68 prekršaja ili 10 posto”, navedeno je.

U informaciji je istaknuto i da je tokom prošle godine smanjen broj saobraćajnih nesreća u odnosu na 2021. i to za njih 104 ili 3,4 posto.

“Broj saobraćajnih nesreća sa poginulim osobama manji je za 15 kao i broj poginulih u odnosu na 2021. godinu. Broj nesreća sa povrijeđenim osobama također je manji za 3,5 posto, a smanjen je i broj osoba sa teškim ili lakim tjelesnim povredama”, naglašeno je.

U 2022. godini ukupno je stradalo 165 pješaka, što je u odnosu na godinu ranije manje za šest osoba ili 3,5 posto. U posmatranom periodu u saobraćajnim nesrećama ukupno su stradale 202 maloljetne osobe, što je u odnosu na prethodnu godinu više za 16 maloljetnika ili 7,9 posto, ali bez smrtnih posljedica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79