Šta se dešava u UKC-u Tuzla: Zapošljavaju se sestre, direktori podnose izvještaj sami sebi

U PDA još čekaju odluku Ustavnog suda BiH kojem su se žalili na odluku Vlade TK-a o postavljanju prof. dr. Šekiba Umihanića na čelo UKC-a Tuzla.

Strašno je ovo što se dešava na Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla i ponovo bih pozvala nadležne istražne organe da se aktivnije uključe u dešavanja u ovoj bh. zdravstvenoj ustanovi, upozorila je u izjavi za Oslobođenje zastupnica Pokreta demokratske akcije (PDA) u Parlamentu Federacije BiH Elzina Pirić nakon turbulentnih događanja, prije svega vezanih za nabavku linearnog akceleratora, ali i druge uslove u kojima se danas liječe građani TK-a.

PREKRŠILI USTAV

Naglašava kako je ovakvo stanje proizvedeno nezakonitim odlukama Vlade Tuzlanskog kantona.

– Takvim svojim nezakonitim odlukama, a mislim na te kojima Vlada TK-a želi isključiti Univerzitetsko-klinički centar Tuzla iz nadležnosti federalne Vlade i federalnog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, prekršili su Ustav FBiH, kazala je Pirić.

Podsjećamo da je sudskom presudom raniji direktor UKC-a Tuzla dr. Alen Kamerić (PDA) trebao biti vraćen, ali je to prvostepena sudska presuda na koju je UKC Tuzla uložio žalbu. Ovih dana u PDA TK-a očekuju da Kantonalni sud, s obzirom na interes pacijenata i svega ostalog, donese i drugostepenu presudu za koju se nadaju da će biti pozitivna.

Ali, ono što je ključno ovdje je da nije bitan doktor Kamerić, ni doktor Umihanić, ni ja, ni bilo koja politička opcija. Bitni su pacijenti koji u ovom trenutku nemaju ni uslugu na UKC-u Tuzla, od linearnog akceleratora, od osnovnih medicinskih sredstava – od implantata koji su neophodni za pojedine operacije do napuštanja ljekara koji su vrhunski specijalisti, upozorava naša sagovornica.

Podsjećajući na sukob interesa u kojima se našao dr. Umihanić, u PDA mnogo nisu očekivali ni od državne komisije o odlučivanju o sukobu interesa jer, kako ističu, ona i ne funkcioniše, najjednostavnije kazano. Pirić dodaje kako će pokrenuti postupak za utvrđivanje sukoba interesa dr. Umihanića pred tim organima.

U DF-u očekuju da Umihanić podnese ostavku ili na funkcije zastupnika TK-a i predsjednika KO SDA ili na funkciju v. d. direktora UKC-a Tuzla

– Vjerovatno nećemo dobiti odgovor, ali očekujemo stepen odgovornosti i od koalicijskih partnera SDA, da prekinu da se igraju sa Kliničkim centrom u Tuzli, zaključila je Pirić.

Podsjećamo da su se imenovanju dr. Umihanića na čelo UKC-a Tuzla usprotivili i koalicioni partneri SDA u TK-u.

– Očekujemo podnošenje ostavki od dr. Šekiba Umihanića ili na funkcije zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona i predsjednika Kantonalnog odbora SDA TK-a u što kraćem roku ili na funkciju v. d. direktora UKC-a Tuzla. Ukoliko to ne bude slučaj, KO DF-a TK-a preispitat će svoje daljnje korake, poručili su iz DF-a.

I zastupnica DF-a u federalnom Parlamentu dr. Mara Đukić smatra da se treba pridržavati Zakona o sukobu interesa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79