Šta se desi kada umjesto kod pravog doktora pomoć tražimo na googleu

Procjenjuje se kako čak 80 posto ljudi, ako osjete zdravstvene tegobe, prvo konzultiraju Google, a tek potom pravog liječnika.

Informirati se nije štetno, ali samoinicijativno uspostaviti dijagnozu je opasno, upozoravaju liječnici.

Ako u Google pretraživač ukucate naizgled bezazlen simptom, poput vrtoglavice, dobit ćete širok spektar potencijalnih dijagnoza – od problema sa sinusima, do onih najozbiljnijih, poput moždanog i srčanog udara.

“Doktor” Google je posebno aktualan od početka pandemije. Ukucavaju se simptomi, guglaju dijagnoze, na forumima razmjenuju iskustva i traže savjeti.

Prema neslužbenim procjenama, čak 80 posto ljudi prvo pita “Google”, a tek onda se obrati liječniku. Međutim, istraživanje provedeno u SAD-u kaže da je dijagnoza doktora Googlea u polovici slučajeva potpuno netačna.

Koronavirus je prvi na listi najtraženijih pojmova na internetu, a potom slijede krvni pritisak, kolesterol i ostala stanja i bolesti.

Jedna od posljedica samodijagnostike za cyberhondere je i rezistencija na lijekove.

Konzultacija s doktorom Google je u redu, kažu liječnici, ali samo ako je idući korak odlazak u liječničku ordinaciju. U svim drugim slučajevima, oslanjanje na internet može donijeti samo problem.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79